Posljednjeg petka u rujnu u Hrvatskoj će se prvi put nakon 2019. godine održati Europska noć istraživača. Aktivnosti će se u okviru Blue-connect projekta održati u pet priobalnih gradova, među kojima je Zadar.

Projekt Blue-connect (Reconnect science with the blue society) okuplja partnere iz pet gradova u Hrvatskoj orijentiranih na more. Koordinator je Sveučilište u Splitu, a partneri Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci, Znanstveno - tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci - STEP-RI, čija se istraživanja uvelike baziraju na prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora.

Klimatski i ekološki rizici prepoznati su kao prijetnje na razini Europske unije, ali i cijelog svijeta. To je posebice izraženo na mediteranskom području koje je zbog svoje tradicionalne povezanosti s morskim resursima i turizmom izrazito osjetljivo na klimatske promjene i devastaciju okoliša. Glavni cilj projekta je ponovno povezati znanost s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačajući razumijevanje znanosti i istraživačkog obrazovanja, te osnažiti povjerenje javnosti spram znanosti i istraživača i općenito njen utjecaj na društvo u mediteranskoj regiji.

Projekt traje 18 mjeseci, a prve aktivnosti počinju neposredno nakon još jednog događanja popularizacije znanosti, 20. jubilarnog Festivala znanosti, za koji su trenutno otvorene prijave. Osim što će se odvijati u pet gradova u Hrvatskoj (Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik), događanje će se održati u brojnim drugim europskim gradovima.

U razdoblju između tih događaja održat će se niz zanimljivih aktivnosti u okviru radnog paketa „Awareness campaign", kojima će se putem brojnih javnih predavanja, tribina naglasiti važnost istraživačkog rada. U okviru radnog paketa „Researchers at Schools" istraživači će tijekom posjeta osnovnim i srednjim školama na razumljiv i zanimljiv način učenicima približiti znanstvena postignuća i što istraživačka karijera podrazumijeva, kako bi potaknuli njihovu znatiželju i pobudili istraživački duh.