"Vjerovali ili ne", tako bi se mogla nazvati vijest objavljena na našem portalu o tome da će zgradu Doma županije dobiti Zadarska nadbiskupija kao kompenzaciju za oduzetu imovinu.

I dok župan Božidar Longin govori da će o namjeni te najatraktivnije zadarske nekretnine, odlučiti Država, netko je u ime te apstraktne Države već dogovorio zamjenu. Za što to, javnost pokušava doznati u Ministarstvu državne imovine iz kojeg nema odgovora. Sve je ovo u Zadru bilo crkveno, reći će upućeni. Pitanje je znači li to povratak u feudalizam. U Zadarskoj nadbiskupiji već znaju namjenu te povijesne građevine koja se, sada je jasno, puštala zubu vremenu - propadanju. Izgleda očajno, sve zato jer Županija nije imala nikakav ugovor ni suglasnost da je održava. Nakon toliko godina od kada su županijska i državna vlast bili iz iste stranke, činjenicu da je Zadarska županija godinama bila ilegalac, objelodanio je ministar koji je inače Zadru nosio darove. Riječ je prvom, jedinom i smijenjenom ministru državne imovine Goranu Mariću. Od tada počinje plan iseljenja Županije koja će se kreditno zadužiti na najmanje 23 milijuna kuna.

Dom županije je reprezentativna zgrada - građena u 19. stoljeću kao sjedište vojnog guvernera, a zatim vojnih vlasti svih država u kojima je Zadar bio sve do Hrvatske.
U njoj je posljednjih 20 i nešto godina bilo sjedište županijske vlasti i tu je trebalo ostati, koliko god je javnost zazivala hotele, restorane i bila zavidna onim službenicima u kancelarijama s pogledom na more i zbog toga što imaju u dvorištu parkiralište. Longin je 2017. godine izjavio kako će je urediti pa makar on ne bio više župan.

Raditi na takvoj lokaciji doista je privilegija koja treba pripadati domaćim ljudima. Posjet takvoj zgradi trebao je izazivati divljenje prema takvom mjestu i građevini na tako atraktivnoj lokaciji u kojoj uživaju Zadrani. To se zove javni interes, koliko god zvučalo kao fraza, kao i teme sastanka Plenkovićevog kabineta - cijepljenje i sezona onog dana u kolovozu kod nadbiskupa Puljića.

Arhiva Zadarske nadbiskupije daleko je od takvog ideala jer nije Vatikanski arhiv da bi se vrednovao takvim prostorom. Njihova knjižnica trebala je prema dugo najavljivanom planu biti dio buduće Sveučilišne knjižnice. Njega je aktualizirala i rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican kada je za EU projekt najavila „ združivanje knjižnog fonda Sveučilišta u Zadru, Znanstvene knjižnice Zadar i knjižnice Zadarske nadbiskupije u jedinstvenu ustanovu s multifunkcionalnim prostorima objedinit će dragocjene knjižnične i informatičke resurse".

Izgleda da se Nadbiskupiji nije dalo čekati, pa je sebi osigurala arhivsku građevinu iako ih već 15 godina čeka velika parcela za gradnju Pastoralnog centra koju im je dala Vlada Ive Sanadera. Dom županije će im ustupiti Vlada Andreja Plenkovića.