Spoj grada Zadra i čvora Zadar 1 četverotračnom brzom cestom istaknut je kao prioritet svih prioriteta na današnjem sastanku ministra Olega Butkovića i župana Božidara Longina.

- Postoji prostorno planska dokumentacija i Hrvatske ceste će krenuti u projektiranje čitave dionice. Projekt će zahtijevati nekoliko stotina milijuna kuna, međutim mi ćemo fazno krenuti u njegovu izgradnju, te ćemo tom projektu dati apsolutni prioritet, rekao je Butković ističući kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trenutno ulaže oko 25 milijardi kuna u projekte diljem cijele Hrvatske.

Župan Longin zahvalio se ministru na konstruktivnom sastanku o infrastrukturnim cestovnim projektima bitnima za Zadarsku županiju.

- U tijeku su izmjene Prostornog plana Zadarske županije pa smo definirali prioritete svih cestovnih pravaca, željeznice, Zračne luke Zadar i lučkog prometa, rekao je Longin nakon sastanka.

Ministar Butković obećao je financijsku pomoć u izgradnji spojne ceste za Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, no što se tiče projekta izmještanja željezničke pruge, koji je naveliko najavljivan prije par godina, tu će im pak trebati dodatna pomoć.

- Mi smo nakon završetka studije u Bibinjama već trebali krenuti u izmještanje. Za to će biti potrebno oko pola milijarde kuna. HŽ Infrastruktura će u roku od mjesec dana raspisati natječaj za izradu svih projekata, ali za realizaciju ćemo tražiti pomoć iz europskih sredstava. HŽ i Ministarstvo ne mogu tako velike projekte financirati bez pomoći EU, rekao je Butković.

Uz ministra na sastanku bili su državni tajnik Josip Bilaver, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Uprave HŽ infrastruktura Ivan Kršić, zadarski gradonačelnik Branko Dukić te direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

- Vrlo bitan detalj je spoj Zračne luke na četverotračnu cestu koja će se rasteretiti i direktno će se izlaziti na autoput, istaknuo je Longin.

Butković je dodao kako je njegovim zalaganjem, kao i zalaganjem vodstva Zračne luke te državnog tajnika Bilavera, proširenje stajanke zadarskog aerodroma vrijedno oko 70 milijuna kuna ušlo u Nacionalni program oporavka i otpornosti kao projekt koji će financirati u stopostotnom iznosu.

- Stoga smo razgovarali i o priključenju Zračne luke Zadar na postojeću četverotračnu brzu cestu. HC će paralelno izgraditi i taj dio, najavio je Butković.

Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i lučki promet, prilikom čega su kao prioriteti istaknute luke Biograd i Preko.