Hoće li se u godini punoljetnosti riješiti spor između Gortana u stečaju i Grada Zadra oko (ne)plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa TIZ-a, znat će se na skupštini vjerovnika koja je odgođena za 18. veljače.

Odgodu je tražila OTP banka kao najveći vjerovnik Gortana, a koja se najviše i naplatila kroz sudske ovrhe u kojima su prodavani stanovi i poslovni prostori. Skupština vjerovnika je trebala biti danas, 17. siječnja, ali je odgođena. Vjerovnici će odlučivati o tome hoće li stečajni upravitelj Gortana, Saša Stipić iz Zagreba, dobiti priliku rješenja sudskih sporova proizašlih iz ugovora Gortana i Grada iz 2004. godine.

Sutkinja Ana Markač donijela je zaključak kojim bi stečajni upravitelj dobio suglasnost za povlačenje tužbe protiv Lignuma koji je također tužbom zaštitio svoja prava u stečaju Gortana. Grad Zadar bi trebao povući protutužbu prema Gortanu u stečaju za vlasničko pravo nad nekretninom čiji je vlasnik postao Lignum. Stečajni upravitelj trebao bi dobiti suglasnost da može predložiti nagodbu s Gradom Zadrom koji bi u tom slučaju Gortanu u stečaju platio 6.5 milijuna kuna za izgrađenu komunalnu infrastrukturu na prostoru stambeno-poslovnog kompleksa TIZ-a.

To bi trebalo značiti i preuzimanje ulice, parkirališta i zelenih površine te njihovo održavanje, što je i bilo sporno proteklih 18 godina od kada je u vrijeme gradonačelnice Ane Lovrin sklopljen taj famozni ugovor. Komunalni doprinos u iznosu od 6.5 milijuna kuna kojeg je Gortan kao investitor bio oslobođen jer su oni taj novac uložili u izgradnju komunalne infrastrukture za to novo naselje.

Grad Zadar nije bio spreman to platiti i nastalo je sporenje oko stvarane vrijednosti te komunalne infrastrukture. Osobito nakon što je Gortanu krenulo nizbrdo. U predstečajnoj nagodbi Grad je potraživao 10.7 milijuna kuna, da bi Gortan uzvratio s dvije tužbe u iznosu preko 120 milijuna kuna, a Grad s protutužbama. Parnice koje se vode na Trgovačkom sudu sada su prekidu u očekivanju skupštine vjerovnika.

U sudsku trakavicu umiješan je i Lignum koji je ulazi u vlasničku strukturu preuzimanjem i kupnjom udjela za garažu i neizgrađeni teren TIZ-a na kojem je srušen pogon Kidriča, tzv. čaraparnica.

Iako je to bio dio dogovora s tadašnjom gradskom vlasti, dogovora s aktualnom nema upravo zbog sudskih sporova. Pokušaj Lignuma da im preda parkirna mjesta koja su oslobođena naplate, završio je ignoriranjem gradske uprave. Kako će oni reagirati na prijedlog nagodbe prema kojem bi Grad trebao platiti 6.5 milijuna kuna za nečiji političko-poslovni dogovor, to se još ne zna. Ukoliko odbiju, zaključkom sutkinje Markač, stečajni upravitelj može angažirati odvjetnika da i dalje vodi sudske sporove koji mogu završiti kao u Oliverovoj pjesmi „Trag u beskraju".