S Odjela za sociologiju, Sveučilište u Zadru dostavili su opširniju najavu javne tribine „Građanski odgoj kao razvojni potencijal: perspektive mladih u lokalnoj zajednici", kojom će otvoriti novu sezonu "Javne sociologije".

Predavanje će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u četvrtak 13. siječnja u 18 sati, a o temi građanskog odgoja govorit će doc. dr. sc. Marko Kovačić i dr. sc. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Tribinu moderira doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Organizatori ističu kako je zbog epidemioloških mjera broj osoba u publici limitiran na svega 15 osoba, uključujući izlagače i organizatore, a za ulazak su potrebne Covid potvrde.

O temi javne tribine:

Rasprave o građanskom odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj traju od druge polovice 1990-ih. U tom periodu provedba se oslanjala na pojedine projekte i entuzijazam pojedinaca, a službeno je GOO kao međupredmetna tema u okviru obrazovnog sustava zaživio tek 2019. godine.
Usto, pojedine jedinice lokalne i regionalne samouprave započele su s uvođenjem izvannastavnih aktivnosti u školama u svojoj zajednici ili razvojem fakultativnih predmeta.
Indikativno je da istraživanja političke pismenosti u Hrvatskoj provedena u 2010., 2015. te 2021. godini pokazuju niske razine političke pismenosti učenika, ali i određene pomake vezano uz stavove.

O sudionicima:

Dr. sc. Nikola Baketa znanstveni je suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Diplomirao je na Central European University gdje je specijalizirao komparativnu politiku, te na Fakultetu političkih znanosti gdje je specijalizirao javne politike. Fokus rada su mu građanska kompetencija mladih te građanski odgoj i obrazovanje. Jedan je od voditelja posljednjeg istraživanja političke pismenosti učenika završnih razreda u Hrvatskoj.

Doc. dr. sc. Marko Kovačić znanstveni je suradnik zaposlen u Institutu za društvena istraživanja gdje se bavi proučavanjem mladih. Naslovni je docent na Sveučilištu u Rijeci gdje predaje kolegije na temu mladih, a na istom sveučilištu pokrenuo je i prvi akademski studij o mladima u Hrvatskoj. Osim toga, nacionalni je korespondent za politike za mlade pri Vijeću Europe i Europskoj komisiji i Youth Wiki nacionalni korespondent za Europsku komisiju, a u zadnjih devet godina sudjeluje u gotovo svim policy procesima vezanima za mlade na razini Hrvatske, EU i Vijeća Europe. M. Kovačić doktorirao je javne politike na Sveučilištu u Ljubljani, magistrirao političku znanost na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a javne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao. Bio je gostujući istraživač na sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni.