U Vatrogasnom domu Benkovac održana je četvrta sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca na kojoj su vijećnici s 13 glasova "za" i četiri glasa "protiv" izglasali Proračun Grada Benkovca za 2022. godinu i Projekciju Proračuna za 2023. - 2024. godinu, kao i Odluku o izvršenju Proračuna Grada Benkovca za 2022. godinu.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Boris Erceg (HDZ) koja je započela aktualnim satom gdje su uobičajeno dominirale teme vezane uz komunalnu problematiku i funkcioniranje sustava lokalne samouprave.

Zoran Ledenko (Domovinski pokret) pitao je kada će se sanirati oštećenja na autobusnim stajalištima u Vukšiću te kada će se izvršiti tamponiranje poljskog puta koji vodi iz Vukšića prema autocesti, a s kojim se služe mnogi mještani u svakodnevnim aktivnostima. Odgovor na ovo pitanje dali su gradonačelnik Tomislav Bulić (HDZ) i zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica (HDZ), koji su rekli kako su upoznati s navedenim problemima i kako se radi na rješavanju navedenog.

MOST-ovac Josip Krpina govorio je o tome kako je lijepo čuti da se kroz Korlat grade ceste i kako mještani naglašavaju da je za to zaslužan gradonačelnik. Zatražio je od gradonačelnika Bulića da se isto takvim žarom založi i za sanaciju ceste kroz Radašinovce, te od Radašinovaca do Vrane, što je isticao na ranijim sjednicama Gradskog vijeća. Također, traži da se na obnovljenom mjesnom igralištu nabavi dodatna oprema, kako bi mladi imali potreban sadržaj. Bulić je kazao kako će se opremanje mjesnog igrališta riješiti vrlo brzo, a da se čine napori kako bi se navedena cesta sanirala.

Vijećnik Frane Tokić (Domovinski pokret) pitao je tko je preuzeo ulogu voditelja Intervencijskog plana Grada Benkovca nakon odlaska Pauline Kulaš. Naglasio je kako za mnoge projekte iz Intervencijskog plana udio Grada Benkovca značajno odstupa od planiranog te kako će to značajno opteretiti gradski proračun i smanjiti mogućnosti za osnovno funkcioniranje lokalne samouprave, a na štetu građana.

- Zašto Grad Benkovac nije poduzeo sve potrebne radnje kako bi se dobila sredstva za rekonstrukciju i uređenje Sportsko-rekreativnog centra Benkovac, jer je na konačnoj listi nedavno završenog natječaja imao premalo bodova za sredstva iz Mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja, upitao je Tokić.

Zanimalo ga je i hoće li Grad Benkovac nakon provedbe Intervencijskog plana biti sposoban pripremati i provoditi nove projekte za razvoj Grada. Podaci Državnog zavoda za statistiku prema čijim procjenama Grad Benkovac trenutno ima 8.450 stanovnika, a uskoro kad dobijemo službene rezultate popisa, možda i gore, ne idu u prilog svim mjerama i ciljevima koji su zacrtani provedbom Intervencijskog plana Grada Benkovca. Sve manje je stanovnika, sve manje djece u školama, sve više umirovljenika, a sve manje je radno sposobnog mladog stanovništva. Kako će se puniti proračun i kako će se nakon toga razvijati Grad, pita se Tokić napomenuvši kako Grad ne čine zgrade i ceste nego zadovoljni ljudi, stoga naglasak treba biti na raznim oblicima pomoći gospodarstvu što će potaknuti nova radna mjesta.

Na ova pitanja odgovorio je na samoj sjednici gradonačelnik Bulić, kazavši kako je za voditeljicu IP-a imenovana gospođa Davorka Krnčević, ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca. 

- Za projekt Sportsko rekreacijskog centra ovog puta nismo prošli, ali Grad će se nastaviti javljati na nove natječaje. Što se tiče poticajnih mjera, za narednu godinu je za 50% povećan iznos naknade za novorođenu djecu. Također, Grad je predložio program poticajne stanogradnje za mlade obitelji. Benkovac svakim danom sve ljepši i uređeniji te ugodniji za život, naglasio je gradonačelnik.

Na kraju aktualnog sata vijećnik Jovan Bojanić (DSS) pitao je kada će se riješiti neispravna rasvjetna mjesta u naselju Buković, na što mu je zamjenik gradonačelnika Klarica odgovorio kako je navedeni problem u fazi rješavanja.

Strukturu prihoda proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 9.292.250 kuna (4,45%), prihodi od pomoći 159.467.167,00 kuna (76,31%), prihodi od imovine 2.860.000,00 kuna (1,37%), prihodi od administrativnih i drugih pristojbi iznose 11.242.975,00 kuna (5,38%), prihodi od prodaje proizvoda, usluga i donacija u iznosu 3.671.000,00 kuna (1,76%), prihodi od prodaje nefinancijske imovne iznose 2.510.000,00 kuna (1,23%). S obzirom kako je do kraja 2022. godine planiran završetak svih projekata iz Intervencijskog plana Grada Benkovca vidljivo je kako se najveći dio rashoda, oko 80%, odnosi na dovršetak njegovih razvojnih projekata.