Grad Split prije koji dan izabrao je po javnom natječaju Urbanexa, koji su ponudili 420 tisuća kuna, manje od procijenjene vrijednosti od 495 tisuća kuna, da izrade Plan upravljanja povijesnom jezgrom.

Obaveza je to svih gradova čija je baština upisana na listi UNESCO-a pa tako i Grada Zadra. Ispada kako će u Zadru to daleko više koštati.

Preko Odjela za kulturu, kojeg vodi pročelnica Dina Bušić, izabran je prošlog ljeta Urbanex koji je za 198 tisuća kuna proveo istraživačke aktivnosti za potrebe izrade Plana upravljanja povijesnom jezgrom Grada Zadra. Druga faza izrade tog plana, po metodologiji koju zahtjeva UNESCO, prema najavi resorne pročelnice Dine Bušić, počet će dogodine. Odjel za kulturu je u svom programu za 2022. godinu planirao iznos od 580 tisuća kuna i to za izradu studije na temu Prihvatni turistički kapaciteti, što bi trebao biti dio tog Plana. Je li to znači da će povijesna jezgra Zadra biti definirana isključivo kao turistička oaza? Na to pitanje pročelnica Bušić trebala bi odgovoriti vijećnicima na proračunskoj sjednici Gradskog vijeća.

Nema sumnje kako će na izradi zadarskog plana nastaviti raditi Urbanex koji je jedini, pokazali su natječaji, specijaliziran i javlja se za izradu tih planova. Oni su izradili plan za Dubrovnik po cijeni od 871 tisuću kuna koji je usvojen ovo proljeće nakon što je prošao burnu javnu raspravu. Grad Šibenik s Urbanexom ugovorio posao na izradi Plana za iznos od 167.900 kuna.

No, to nije jedini i plan i strategija koja se rade pod okriljem Odjela za kulturu. Među ostalim počelo je s izradom Strategije razvoja kulture, koju teško da je itko doživio u zadarskoj javnosti. Iz te Strategije proizlazi izrada razvojnih planova ustanova za kulturu, te među ostalim izrada kulturnog brenda i komunikacijske strategije za kulturu Grada Zadra. U planu je za to potrošiti 199 tisuća kuna, gornja granica tzv. jednostavne nabave.

Kao i u prvom slučaju počelo je s istraživačkim dijelom kako bi se došlo do kulturnog identiteta grada. Posao je povjeren profesoru voditelj studija dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, prof. Feđi Vukiću podrijetlom iz Zadra. Za Grad Zadar taj je posao od 138 tisuća kuna dobila je njegova firma FV savjetovanje. Oni su jedini dali ponudu Gradu Zadru koja je bila dvije tisuće kuna niža od procjene vrijednosti posla.