U Programu građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zadra za 2022. godinu, koji tek treba biti usvojen na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, za "prilazne ceste raskrižja Žmirići" ponovno je rezerviran inicijalni iznos od 50 tisuća kuna.

Kao projekcija ukupnog troška tog projekta navodi se vrtoglavih 11 milijuna kuna, za čije smo pokriće dosad dobivali kontradiktorne informacije. Kako bi jednom zauvijek razjasnili financijske udjele u projektu, od Grada Zadra i Hrvatskih cesta zatražili smo i na uvid dobili presliku njihovog Sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa, kojeg su potpisali u srpnju 2020. godine.

U njemu se navodi kako je izgradnja dviju alternativnih cesta odabrana kao optimalno rješenje za privremenu regulaciju prometa tijekom izvođenja jednogodišnjih radova.

- Procijenjena vrijednost troškova izvođenja radova rekonstrukcije raskrižja državne ceste DC 306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca u Zadru iznosi 45.200.000 kuna, a procijenjena vrijednost troškova izgradnje obje alternativne prometnice iznosi 7.800.000 kuna (bez PDV-a), od čega 1.500.000 kuna (bez PDV-a) iznosi vrijednost izrade asfaltnog zastora na alternativnim prometnicama, navodi se u Sporazumu kojim se potvrđuje kako je izgradnja alternativnih prometnica uračunata u iznos od 53 milijuna kuna koji se iz godine u godinu prebacuje u Planu nabave Hrvatskih cesta.

Obveze Grada Zadra odnose se na ishođenje potrebnih dozvola i akata za gradnju te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za alternativne prometnice, a u konačnici i njihovo asfaltiranje, procijenjeno na 1.5 milijuna kuna. Kada jednog dana završe radovi na rekonstrukciji raskrižja Žmirići, za koje se još ne zna kad će početi, Hrvatske ceste će te dvije alternativne prometnice dati Gradu na daljnje upravljanje i održavanje. One su kao gradske prometnice predviđene i prostorno planskom dokumentacijom grada Zadra.