Nakon slučaja ometanja leta zrakoplova leserom zabilježenim na Ižu, o kojemu je policija izvijestila u ponedjeljak, 54-godišnji Tomislav Govorčin za RTL direkt izjavio da je to napravio zbog bučne drame koja narušava mir stanovnicima inače tihog otoka.

Vrlo je brzo postao heroj jer nitko od mještana ne želi letove iznad glave, ali vojska i dalje ne namjerava promijeniti svoju rutu uvježbavanja. Ipak, zbog svoje "protuzračne obrane" od 50-ak kuna Tomislav je zaradio kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Od zadarske policije zatražili smo broj takvih dojava u tekućoj, odnosno prošloj godini.

- Policijska uprava zadarske ove godine je evidentirala ukupno devet dojava o ometanju leta zrakoplova i to na području šire okolice grada Zadra, te na području Paga dok su prošle godine evidentirane tri dojave također za područje šire okolice Zadra i Paga, stoji u informaciji iz zadarske policije.

Najtežim oblikom ometanja zrakoplova smatra se kada se on događa u najkritičnije vrijeme leta: kod slijetanja i prilaska zrakoplova zračnoj luci, no u Zadarskoj županiji takvi slučajevi nisu bili zabilježeni. Kazna za ometanje zrakoplova laserom predviđena Zakonom o zračnom prometu može iznositi i do 15 tisuća kuna s obzirom na to da može predstavljati veliku opasnost za sigurnost.

- Usmjeravanje zrake prema zrakoplovu ili pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima na vjetrobranskom staklu, mogućnosti zasljepljenja pilota te nekontroliranim reakcijama pilota. Usmjeravanje laserske zrake prema zrakoplovu, namjerno ili nenamjerno, bez posljedica koje se mogu okarakterizirati kao fizičke ozljede, nasilje i drugo, predstavljaju ozbiljno ugrožavanje sigurnosti leta zrakoplovom, piše Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo nadležna na nadzor sigurnosti zračnog prometa.

Agencija za civilno zrakoplovstvo je u Pravilnik o aerodromima implementirala i međunarodnu preporuku o zonama zabrane korištenja izvora laserskog zračenja koje se moraju ustanoviti u okolini aerodroma.