Ispred zadarske Poliklinike ovih je dana poprilična gužva i novi režim nadzora pacijenata, naravno, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ispred ulaza je jedna kontrola, a koju kad prođete čeka vas druga provjera dežurnog medicinskog osoblja. I kada već uđete i prijavite se za zakazan pregled na šalter odgovarajućeg odjela - opet gužva. U odnosu na termin, čeka se barem sat vremena i naravno stvara se gužva.

S jedne strane dolaze pacijenti, vjerujući da će dobiti zdravstvenu uslugu u skladu s terminom, a na drugoj liječnici u ambulantama  koji ne mogu pratiti taj ritam na traci, sve da hoće. U čekaonici je gužva, sestra mora upozoriti na razmak sjedenja. A onda stiže zaposlenica zaštitarske službe koja napravi jedan odokatni pregled po čekaonici uz upozorenje: stavite maskice preko nosa. A kako disati? Zraka nigdje jer je prostor Poliklinike uglavnom blindiran. U većini ordinacija je staklena stjenka, umjesto prozora za provjetravanje.

Nimalo ugodno. Najveći je pritisak ujutro na centralni bolnički laboratorij koji ima svoja kapacitet ali ona su ovih dana prebačeni i produženo je vrijeme od uobičajenog kada se može prema broju vaditi krv.

Jučer smo dobili fotografiju o redu koji se čeka uz primjedbu „krše se prava pacijenata jer na vratima ljude pitaju di i zašto idu tako da najmanje 15 ljudi čuje dijagnoze". To je doista tako u gužvi pred Poliklinikom koja je postala najveća gradska žiža. Jutros je toj gužvi kumovala i ona na parkiralištu ispred Poliklinike. Rampe su opet pokvarene - pa ih popravljaju stručnjaci iz Varaždina.