Povodom obilježavanja Dana grada Zadra Teatro VeRRdi poklanja građankama i građanima grada Zadra izvedbu predstave Slobodana Novaka, "Školjka šumi" u izvedbi Maruške Aras.

Maruška Aras je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za izuzetne i zaboravljene scenske slobode na Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine.

Predstavu besplatno možete pogledati u utorak, 30. studenog s početkom u 19 sati u Centru za kreativne industrije Zadar. Ovim programom i nezavisna scena grada Zadra pokušava osvajati nove prostore svojim kvalitetnim programom. 

Predstava Školjka šumi u režiji Hrvoja Korbara od premijere 2020. godine u Zadru gostovala je u Bečeju, Tuzli, Dubrovniku te u Zagrebu u Kazalištu Trešnja, Kunst teatru i Teatru Exit. 

U kritici Nataša Govedić o predstavi kaže: "Slobodan Novak pripovijeda glasom učenog klauna, čija je glavna cirkusarija upravo u verbalnoj drskosti i dosjetljivosti. Nije to nikakva neobavezna „ćakula"; prije bismo mogli reći da je u pitanju obračun malog otoka ljudskog razuma sa širokom pučinom podjednako ljudske i preodveć ljudske gluposti, premda je otok nominalno proglašen „bolesnim". Maruška Aras igra ovaj obračun Novakova Magistra s policijskim poimanjem dijagnoza potpuno investirano u izvedbu, s velikom osjetljivošću za filozofske, koliko i za humorne nijanse, gnjevno i smjelo, kao da je dvadesetak godina starija od svoje realne biografske dobi. Njene stisnute šake i pomalo opori glas, uz uzornu dikciju (netipičnu za mlade glumce), donose Novaka na scenu koreografski razrađeno, s mnogo malih gesti prijetnji, izazivanja i prkosa, tako da se solistička izvedba stalno puni socijalnim citatima i aluzijama, čemu doprinosi i promišljena, nenametljivo ironična glazba Stanka Juzbašića."

Iako je prvotno bilo planirano da odmah nakon Školjke šumi, na istoj sceni, u 20.30 sati, bude izvedba još jedne uspješnice Teatra VeRRdi, predstave Desnica: igre proljeća i smrti, ona se neće održati zbog kolizije u programu koordinacije gradske uprave i neadekvatnih tehničkih uvjeta Centra za kreativne industrije. Stoga, nakon predstave Školjka šumi imate priliku posjetiti program Centra nezavisne kulture, film o braći Brkan u Kneževoj palači u 20.30 sati.

Prema protokolu Centra za kreativne industrije Zadar na predstavu je moguće ući s Covid potvrdom o cijepljenju, potvrdom o preboljenju ili negativnim testom.