Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je jučer u katedrali sv. Stošije u Zadru trojicu novih đakona Zadarske nadbiskupije. To su Mario Mršić iz župe Biograd - Kosa, Frane Šindija iz Bibinja i Mate Žilić iz Briševa.

- Božja je milost što su Mario, Frane i Mate izrekli slobodno svoj: Evo me! Bog poziva i bira, a čovjek odgovara. Stoga je duhovno zvanje dar i otajstvo vjere, a u njegovom rađanju i hodu uključeni su Bog i čovjek, obitelj i zajednica vjernika. Ređenje je dar ređenicima, ali i Nadbiskupiji, Crkvi i narodu, rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je poželio da ređenici ljube bez koristoljublja, da se daruju bez pridržaja i služe bez uvjetovanja, da „neporočno obdržavaju duhovnu stegu sa svjedočanstvom dobre savjesti".

Đakonat je prvi stupanj sakramenta Svetoga reda. „Očituje se u Službi Riječi i služenju kod oltara i u služenju bližnjima u potrebi. Da bi to mogli slobodno i nepodijeljena srca činiti, đakoni će javno odabrati stalež beženstva radi nebeskog kraljevstva. Uz to će obećati da će čuvati i razvijati duh molitve, obdržavati bogoslužje časova te moliti za Crkvu i čitav svijet" rekao je nadbiskup, istaknuvši da „Crkva nije samoupravna zajednica ni demokratsko društvo, nego zajednica vjernih Isusovih učenika s hijerarhijskim ustrojem proglašenim na Gori blaženstava".

Uoči blagdana Gospe od Zdravlja koja se osobito časti u Zadru, nadbiskup je preporučio Gospinom zagovoru da ređenike daruje poniznošću, postojanošću i pouzdanjem u Boga.