Testiranje je za one koji ga provode, a to su bolnice, poliklinike, ambulante postao veliki dodatni izvor zarade što se pokazalo ove turističke sezone. U međuvremenu su nabavne cijene brzih testova drastično pale.

 S novim COVID mjerama, odnosno zabranom ulaska u javni prostor bez papira i koda, koje su stupile na snagu 1. listopada te 16. studenog, dovele su do novog vala testiranja. Ono je prema dostupnim informacijama, najskuplje u Hitnoj pomoći. Zavod za hitnu medicinu ima cijenu od 200 kuna za antigenske testove.

Cijene su prema obrazloženju ravnatelja ustanove, Ivice Erlića grupirane u tri skupine. Za one korisnike koji testove traže u svrhu putovanja naplaćuju se 200 kuna, testiranja za strane goste sa potvrdom TZ testiranja mogu dobiti po cijeni od 75 kuna. Najnovija kategorija su testiranja u svrhu dolaska na radno mjesto državnih službenika i namještenika po cijeni od 50 kuna, po naputku Civilnog stožera RH, najavio je Erlić.

Iako nemaju istaknutu tu cijenu, ona od 50 kuna također se primjenjuje za testiranje županijskih službenika u Zavodu za javno zdravstvo. Ta županijska ustanova na svojoj je stranici objavila cijena usluge testiranja, prema kojima za RT-PCR test ona iznosi 650 kuna, a za Brzi antigeni test 145 kuna.

Oni se ne moraju tržišno ponašati jer naknadu troškova za testiranje dobivaju od HZZO. Podsjećamo kako su u Zavodu čak bili "vidoviti" kada su od Županijske skupštine tražili suglasnost za javnu nabavu testova za 14 milijuna kuna u ovoj godini .
Poliklinika Analiza skinula je cijene sa 150 na 120 kuna, dok PCR testove rada za 392 kune (ranije 490 kuna). Za mjerenje količine antitijela sad se plaća 150, odnosno 50 kuna za test kojim će se ustanoviti njihova prisutnost u krvi.

Najveći dio kolača zarade od testiranja kao i do sada, otpast će na Pupillam, zdravstvenu ustanova koja ima 14 punktova. Oni su odavno uveli cijenu od 50 kuna za grupno testiranje, a ono je, ne treba zaboraviti bilo obaveza i za zabave, okupljanja i pireve.
Zadarska bolnica kao i Zavod ima dosta posla s internim testiranjem i ograničenim kapacitetima, pa su zadržali iste cijene testiranja od 150 kuna.