Uskoro će godinu dana od kada su otvorene ponude izvođača radova za dio aglomeracije koja završava u Petrčanima, a Odvodnja još nije dobila zeleno svjetlo da može izabrati najpovoljniju ponudu. I taj natječaj je premašio procijenjenu vrijednost od 141.7 milijuna kuna za 23 posto koliko iznosi najniža ponuda. Rok za završetak projekta je 2023. godine i ovim odugovlačenjem na trećoj cjelini ugrožena je zadarska aglomeracija. Prije više od dvije godine ugovoreno sufinanciranje od 567 milijuna kuna, dosegnulo je 700 milijuna kuna

Od 12 projekata zadarske aglomeracije s kojom se započelo još lani, ugovoreno je 11 a nedostaje najvažnija cjelina u sklopu koje bi se napravila i rekonstrukcija raskrižja Žmirići, prema Kožinu i Petrčanima.

Još više zabrinjava to što nam direktor Odvodnje Grgo Peronja uz optimizam da će sve biti u redu, nije imao najavu kad će dobiti suglasnost od Hrvatskih voda, posrednika u EU financiranje da okončaju taj natječaj. U tome ključnu ulogu ima europski konzultani Jaspers preko koji ide sav ovaj posao aglomeracije.

Zadarska aglomeracija je u velikom kašnjenju, a možda i u problemu da se završi onako kako je planirana. Vrijeme leti, a još se ne zna hoće li se okončati natječaj  za cjelinu Petrčane na koji su se javili i Turci dok je najnižu ponudu dala Zajednica Lavčevića. Jesu li nakon godinu dana ponuđači u istom stanju a osbito njihova jamstva i reference.