Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije su nastavili kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljanina, u dobi od 43 godine, nakon što je u Smilčiću otkrivena do sada najveća plantaža marihuane na području Zadarske županije.

Naime, prvog 43-godišnjaka se sumnjiči da je, u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane, početkom ožujka 2021. godine pribavio najmanje 7.728 sjemenki konoplje tipa droge marihuana te pribavio materijal potreban za izgradnju plastenika neophodnog za rast sadnica droge marihuane.

Potom je, zajedno sa drugim 43-godišnjakom i prijašnjim osumnjičenicima, na čestici katastarske općine Islam Grčki izgradio plastenik te nabavio materijal neophodan za sadnju sjemenki droge marihuane. Kada su sadnice početkom svibnja, dosegle visinu od oko 20-50 cm, u obliku presadnica zasađene na navedenoj čestici, na površini od oko 20 000 metara kvadratnih, a nakon čega je prvi 43-godišnjak nastavio financirati daljnje podizanja plantaže marihuane.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv obojice osumnjičenika, nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te su jučer , 30. listopada 2021. godine predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Podsjetimo, temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane.