Dva mjeseca od uhićenja, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 58-godišnjaka i 56-godišnjaka, koji se dovode u vezu s do sada najvećom plantažom marihuane u Zadarskoj županiji i šire.

- Okrivljenicima se stavlja na teret da su zajednički i dogovorno s još jednom, za sada, neutvrđenom osobom, od početka veljače 2021. godine do 18. kolovoza 2021. u Islamu Grčkom; na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvookrivljenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje; stvorili plan kako će na dijelu tog polja površine od 21 000 kvadratnih metara, zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana. Drugookrivljenika se tereti da je povezao prvookrivljenika s tom trećom, za sada, neutvrđenom osobom sukladno prethodnom međusobnom dogovoru, a u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu i protivno odredbi čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Tereti ih se da su na dijelu zemljišta posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane te vodili brigu o rastu i uzgoju tih posađenih biljki (lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola) koje su narasle do prosječne visine od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana. Navedena vrsta droge se nalazi na popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, priopćili su iz DORH-a.

U optužnici zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika, 58-godišnjaka i 56-godišnjaka, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.