Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, bivši zadarski dožupan Šime Mršić, je zajedno s pročelnikom Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejanom Jaićem u petak na zagrebačkom Europskom trgu otvorio sedmi po redu Sajam zimnice i autohtonih proizvoda.

Sajam se ove godine održava od 22. do 24. listopada, a na njemu sudjeluje 59 proizvođača iz 17 županija.

Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb zajednički organiziraju ovu manifestaciju u želji da se hrvatski tradicionalni proizvodi kao i običaj pripreme zimnice sačuvaju od zaborava, a hrvatskim proizvođačima pomogne u promociji njihovih proizvoda i povezivanju sa potrošačima.

Tako se na Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda okupljaju proizvođači iz svih krajeva Republike Hrvatske na jednom mjestu, kao i oni čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Naime, Hrvatska danas ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Pored domaćih proizvoda zimnice, baš kao i prijašnjih godina, posjetitelji na Sajmu imaju priliku kušati i kupiti naše najznačajnije autohtone proizvode čiji su nazivi zaštićeni na razini Europske unije, hrvatske tradicionalne proizvode proizvedene u ograničenim zemljopisnim područjima po propisanim specifikacijama, a popraćeni kontinuiranim nadzorom nad proizvodnjom.

 

Proučite katalog izlagača i posjetite 7. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda!