Ove subote, 23. listopada održat će se 17. Zadarska koka, treća po veličini jedriličarska regata na Jadranu, kojom se želi omasoviti jedrenje, druženje s morem i vjetrom te uvijek opuštenom ekipom jedriličara, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Jedriličarskom klubu Uskok.

- Iako ovu Zadarsku koku ne možemo napraviti baš onako kako bi htjeli zbog korone, nadam se da će biti uspješna i da će ekipe doći u što većem broju. Nadamo se lijepom vremenu, a i vjetra ćemo imati, kazao je Robert Sandalić, sportski direktor i dopredsjednik kluba.

Prijave za Zadarsku koku kreću u petak u 17 i završavaju u 21 sat. Zajednički start za sve skupine je u subotu 11, a proglašenje pobjednika regate u Jedriličarskom klubu Uskok s početkom u 19 sati.

- Jedino što je potrebno za registraciju su dobra volja, podaci o brodu da bismo znali u koju grupu vas stavljamo i popis posade koja će s vama jedriti. U kojem kursu ćemo ići, znat ćemo u subotu ujutro. Pozivam sve one koji imaju brod na jedra da izađu kako bismo ovogodišnju "Zadarsku koku" napravili najboljom što možemo, rekao je Jakov Šokota iz organizacijskog odbora. 

Dodao je da se nadaju broju od 90 ekipa koje se redovito sakupe, ali i da potajno vjeruju da se broj od 114 ekipa iz 2019., ove godine može prekočiti. Dolazak su zasad najavile samoborske, riječke, šibenske i splitske ekipe, a organizatori naglašavaju važnost sudjelovanja domaćih jedriličara.

- Kao uvertira Zadarskoj koki, dan ranije, u petak, 22. listopada, održat će se 1. Radijska regata koja će okupiti pet jedrilica sa hrvatskim olimpijcima Šimom i Mihovililom Fantela te aktualnim europskim doprvakinjama Eniom Ninčević i Mihaelom de Michelli Vitturi, čime se proširuje program velike fešte od jedra. Cilj je plovidbom Zadarskim kanalom diljem Hrvatske i šire poslati poruku o važnosti sportskog druženja i zajedništva, najavio je programski direktor Novog Radija Franjo Judnič.

Direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka naglasio je važnost ovakvih manifestacija u posezoni i pohvalio organizaciju JK Uskok za održavanje 17. Zadarske koke koja doprinosi brendiranju Zadra kao pionira nautičkog turizma.

- Vjerujem da će u budućnosti biti još više aktivnosti kroz čitav tjedan, zaključuje Paleka.