Košarkaši Zadra u jedinoj utakmici koju će igrati pod vodstvom dojučerašnjeg pomoćnika Ivana Perinčića, Srđana Helbicha, pobijedili su večeras na Višnjiku momčad Vrijednosnica Osijek rezultatom 86:78.

Zadar je još jednom pokazao da nije veliki favorit protiv bilo koje hrvatske momčadi, no glavna novost nisu ni igra ni pobjeda nego ime novog trenera, koje je procurilo jučer, a neslužbeno potvrđeno uoči utakmice. Riječ je o Crnogorcu Petru Mijoviću, koji je sve do prije nekoliko dana vodio poljski SLASK. Nije mu dobro išlo, dobio je otkaz, a netko iz zadarskog "stožera" zapamtio je dobra izdanja Budućnosti dok ju je on vodio. Dovođenjem jačeg imena čini se kao da Zadar ide na "sigurno", bit će zanimljivo vidjeti što može izvući iz Zadra i hoće li od Uprave zatražiti pojačanja po svom guštu.

Što se tiče same utakmice, Zadar je nakon odlaska Perinčića izgledao otprilike kao dok ga je on vodio i još malo gore. Helbich je prepisao Perinčićevu prvu petorku, osim što zbog registracije nije mogao računati na Pavla Marčinkovića, pa je s Junakovićem, Carterom, Bursaćem i Lukovićem krenuo Duje Brala. Zadar je krenuo s vodstvom, nakon pet minuta igre imao prednost 17:9, na što gosti rade nevjerojatnu seriju od 14:2, nevjerojatno s obzirom na postavu koja je izašla na megdan Zadru. Visoki Topolović bez problema je prolazio zadarske centre u igri jedan na jedan, Marko Bošnjak i Šime Loure Lisica dodali su šuteve izvana te su Vrijednosnice na kraju prve četvrtine imale prednost 21:23.

Zadar je imao problema s vanjskim šutem (Jordano, Paponja, Junaković...) pa se i Helbich okrenuo igri na centre. Nije tu domaća posebno profitirala, osim što smo u (dobrim) akcijama imali priliku vidjeti mladog Tomislava Mihaela Buljana, koji zasigurno zaslužuje više prostora u momčadi. Na poluvremenu je Zadar još uvijek zaostajao 36:42, ali preokret je došao na kraju treće četvrtine, kada je Zadar nakon dugo vremena, tricom Buljana, poveo 61:59.

Nakon toga pobjeda više nije dovedena pod znak upitnika. Malo je zaprijetio Lisica tricom za 81:78 minutu i pol prije kraja, no bio je to i posljednji pogodak Osječana u utakmici.

Najbolji strijelac Zadra bio je Martin Junaković s 15 postignutih poena, no treba opet istaknuti Buljana, koji je u 17 minuta igre postigao 12 poena i skočio 10 puta. Bravo za Tomislava Mihaela, pokazao je kojim putem treba ići novi trener.