Koordinator Nezavisne liste Zadarske županije (HNS, HSLS i DS) i bivši načelnik Vira Kristijan Kapović danas nije najavio raskid koalicije s HDZ-om niti je član liste Antonio Vučetić dao ostavku na mjesto predsjednika Županijske skupštine, o čemu se također "šuškalo". Iako je najavio da danas istječe rok koji je koalicijskom partneru dao za preuzimanje kontrole nad tri upravna vijeća - AGRRA-e, Doma zdravlja i Županijskih cesta, Kapović je danas tek iskazao nezadovoljstvo činjenicom da taj dogovor još nije ispoštovan. Čini se da je presudila nova runda razgovora tijekom jučerašnjeg dana, pa lista ostaje u koaliciji s HDZ-om, unatoč tome što je sada i službeno kako je Nenad Klarić iz Domovinskog pokreta prešao u HSP AS te tako donio potrebnu većinu i bez Kapovićevih vijećnika.

- Mi želimo preuzeti odgovornost sukladno glasovima preko 5.000 birača i smatramo da bi se jedan politička opcija koja drži vlast već trideset godina trebala ozbiljnije postaviti. Komunikacija s partnerima postoji, ali ona nas ne zanima ako neće biti realnih djela. Ako ih neće ni biti, neka se onda pokaže neka nova većina, nemamo problema da se ona podeblja, a ako bude na našu štetu barem ćemo znati na čemu smo, rekao je Kapović.

Ponovio je da njihovi uvjeti nisu ravnatelji navedenih ustanova već većina u upravnim vijećima koja će ih birati putem javnog natječaja, što se zapravo opet svodi na isto, ali Kapović obećava da bi se ravnatelji birali na temelju struke a ne stranačkih veza. Drugi je uvjet upravljanje onim dijelom proračuna mimo decentraliziranih sredstava, zbog čega "pikiraju" baš na Županijske ceste.

- ŽUC je investicijska tvrtka preko koje možemo realizirati potrebe građana. Mi u Viru konzumiramo 20 godina vlast a da nije uložena ni lipa županijskih sredstava. Realizirali smo sa skromnim proračunom projekte u zdravstvu i socijali, mogli bismo i na razini županije, koja ima proračun 1,4 milijarde kuna, kazao je Kapović.
Vučetić je rekao da ne namjerava podnositi ostavku na mjesto predsjednika Skupštine - on ima odgovornost prema vijećnicima koji su ga izabrali, a ako dođe prijedlog o njegovoj smjeni uvrstit će ga na sjednicu pa oni jednako tako mogu odlučiti da više neće biti predsjednik.

Situacija u kojoj je HDZ-u bila jedini partner Kapovićevoj listi omogućavala je visoka potraživanja. Nakon pristupanja Klarića i vijećnice srpske manjine Rajke Rađenović, Kapović mora odlučiti - hoće li prihvatiti manji dio kolača ili otići u oporbu. Situaciju da HDZ prihvati sve njihove zahtjeve, izvjesno je, nećemo vidjeti.