Nepotpisane projekcije tri nebodera uz Put Murvice, koje se dijele društvenim mrežama i forumima, podijelile su zadarsku javnost.

Dok jednima upravo to nedostaje za podizanje vizure grada, drugi smatraju kako se radi o njezinom narušavanju. Ono oko čega se većina Zadrana slaže su zelene površine, za koje ovako visoka gradnja ostavlja više prostora. No jedino što će se sigurno realizirati s te projekcije je izgradnja trgovačkog centra Lidl, za koji je ovog tjedna postavljena građevinska tabla.

Naime, iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo odmah su odbacili mogućnost ostvarivanja spomenutih projekcija koje su prvi put vidjeli na naš upit. Ne zbog nekakvih afiniteta, već činjeničnog stanja - prema postojećem urbanističkom planu to jednostavno nije moguće. DPU-om stambeno-poslovnog naselja uz Murvičku cestu propisana je maksimalna katnost stambenog kompleksa od P+6, visine 21 metar, slično kao i za susjedni kompleks "Tvornice kruha". Stoga bi za podizanje nebodera s projekcija trebale radikalne izmjene tog plana.

Takve namjere odbacuju i vlasnici terena, zagrebačka tvrtka BMP ASSET, na čiji su zahtjev rađene nedavno usvojene izmjene DPU-a, ali ne i ova projekcija.

- Ovim putem želimo istaknuti da prostorni plan za spomenutu lokaciju ne predviđa mogućnost izgradnje visokih građevina. Sam prostorni plan predstavlja temelj planiranja razvoja određenog dijela grada pa su moguće različite špekulacije, ideje i prijedlozi kako bi taj dio grada trebao izgledati. Ono što moramo naglasiti jest da će tvrtka BMP ASSET d.o.o. kao i do sada, djelovati i planirati u skladu s važećim prostornim planom, a pritom se pridržavati načela ekološke održivosti i osviještenosti te prilagodbe potrebama građana i zajednice.

Dakle, nakon pet nebodera Zadar ipak neće dobiti još tri niti će poprimiti vizuru Dubaija, kako su to ocijenili pojedini građani smatrajući je neprimjerenom jednom mediteranskom gradu. Neboderi ostaju tek fantomski, kao ideja i uradak kojim je nepoznati autor, namjerno ili ne, istražio javno mnijenje u Zadru.