Zgrada Maraske, simbola Zadra na ulazu u Gradsku luku, doslovno se raspada. Zadarska povijest i tradicija ostaju bez krova, a sve rupičastiji kameni zid se urušava.

Hotel Maraska trebao se prema prvotnim najavama Dogus grupe u sklopu Hyatt lanca otvoriti 2019. godine, pa onda i 2021. godine. U međuvremenu je turska grupacija rasprodala svu svoju imovinu u Hrvatskoj, ali su prije toga najavili kako će prvu fazu gradnje hotela započeti na jesen ove godine.

Osim potvrde najave iz neslužbenih izvora, našli smo je u građevinskom zahvatu na licu mjesta koji treba biti završen do kraja idućeg tjedna.

Naime, ovih dana se uređuje uredski prostor u kući koja je trebala biti srušena, a što će se dogoditi tek za par godina. Bit će to privremeno sjedište investitora, izvođača radova i stručnih službi koji će, nadamo se, uskoro otvoriti gradilište hotela Maraska. Dogus Croatia je preko svoje firme Zara resort (u početku je to bio Tenos sa sjedištem na Gaženičkoj bb), dobila građevinsku dozvolu na kojoj su napravljene i izmjene.

Tko će biti partneri investitorima, to je poslovna tajna koju znaju samo u Dogusu.

- Blizu smo partnerstva s jakim hrvatskim partnerom, tajanstven je bio u veljači ove godine regionalni direktor Burak Baykan.

Jedna lokalna firma dobila je posao na uređenju kuće koju je davno otkupio Jadran invest s tadašnjim partnerom kada su na prostoru nekadašnje tvornice pašte Jadranka planirali izgraditi luksuzni stambeni blok koji se prodavao pod Palačom Zadra. Do gradnje zgrade nikada nije došlo i Jadran invest je 2015. godine taj teren prodao turskim investitorima koji su bili u ekspanziji. Tu su planirali gradnju komercijalnog centra za koji su uzeli i idejno rješenje pozvanih arhitekata. Na tom internom natječaju sudjelovao je i Boris Podrecca sa svojim bečkim arhitektonskim studiom.

Poznati arhitekt Podrecca autor je dizajna budućeg hotela Maraska

Investitori su tada izabrali idejno rješenje arhitekta Viktora Udženije koji je bio i autor idejnog projekta dvije stambene zgrade koje su u javnosti dobili naziv „bubrezi". Navodno je u međuvremenu došlo do promjena projektanta za te dvije stambene zgrade, ali kako doznajemo, još nije tražena građevinska dozvola.