"U kojoj je fazi projekt Recolor?", pitala je vijećnica Adela Frank (Nezavisna lista Enija Meštrovića) nadležne na sjednici Gradskog vijeća. S obzirom na zbunjene poglede kod većine prisutnih u gradskoj vijećnici, Frank je objasnila kako je riječ o projektu u sklopu kojeg je Sfinga odabrana za renovaciju i uključenje u novu turističku ponudu grada.

- Kronološki gledano, 2019. godine zaposlen je samo jedan povjesničar umjetnosti kao vanjski suradnik na 6 mjeseci, 2020. godine počela je restauracija i čekalo se konzervatorski elaborat, dok je u kolovozu ove godine odrađena edukacija 15 turističkih vodiča. Za projekt su povučena sredstva ukupne vrijednosti od preko 2 milijuna eura, od čega je Grad dobio oko 260 tisuća eura. S obzirom na to da je rok za realizaciju projekta 31. prosinca, zanima me hoćemo li to realizirati i opravdati ta sredstva. Tko snosi sankcije ako se to ne napravi? Moraju li se sredstva vratiti?, pitala je Frank.

Pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Ante Ćurković odgovorio joj je kako su još uvijek u ugovorenom vremenu.

- Zajedno s projektnim partnerima na vrijeme smo obavili velik broj projektnih aktivnosti i svi izvještaji su usvojeni. Sfinga je samo jedna od projektnih aktivnosti. Tvrtka KVINAR nam je izradila konzervatorski elaborat, nakon čega smo s nadležnim Ministarstvom pokrenuli proceduru za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a s obzirom na to da oni nisu do kraja riješeni. Kroz ovaj projekt osigurat ćemo financiranje za jednu fazu radova. Zaključno, priprema se troškovnik za taj dio radova i to će sve biti obavljeno na vrijeme. Nemamo problema pri realizaciji projekta, osim što su se neke projektne aktivnosti pomaknule zbog korone, što je uobičajeno za sve projekte, rekao je Ćurković koji će vijećnici i pisanim putem dostaviti konretne detalje za same radove na skulpturi koja je nedavno dobila i svoju web stranicu.