Vijećnica Akcije mladih Marjana Botić medijima je proslijedila obavijest o tri inicijative koje je pokrenula zbog "dobrobiti sve djece u Hrvatskoj".

- U zahtjevnom trenutku za djecu i obitelji, željela bih sve kolegice i kolege vijećnike, Gradonačelnika i javnost obavijestiti o inicijativama koje sam pokrenula, a koje za krajnji cilj imaju dobrobiti za građane, obitelji i djecu u Zadru, Hrvatskoj općenito.

Inicijativu za osiguravanje toplog obroka u školi za sve učenike osnovnih škola u Zadru (i paralelno u Zadarskoj županiji) želim predstaviti na osnovi odgovora nadležnog ureda jer smo svjesni da je to jedan proces, što nas međutim ne smije zaustaviti da tople školske obroke uz participaciju i/ili besplatne osiguramo za svu školsku djecu što prije.

Inicijativu „Besplatne ulaznice u Nacionalne parkove i Parkove prirode za hrvatske građane, obitelji i djecu" (u privitku detaljnije) pokrećem jer svi vidimo kako su Nacionalni i Parkovi prirode postali praktično potpuno nedostupni našim sugrađanima zbog, za naš standard, enormno visokih cijena ulaznica. 

Također, ponukani neželjenim slikama i hapšenjima roditelja (OŠ Krapinske Toplice, op.a.) koji se opiru nošenju maski djece u školi, podsjećamo kako je osobno član Nacionalnog stožera g. Capak javno u ožujku i travnju prošle godine kad nije bilo maski u prodaji, govorio o tome kako se maske ne trebaju nositi, a posebno ne zdrava djeca u školi!! Sad, posebno nakon provedenog nacionalnog istraživanja koje je potvrdilo kako je korona situacija negativno utjecala na psihičko i psihološko stanje djece, podržavam inicijativu da djeca u školama ne trebaju nositi maske.

Nošenje maski u školi praktično je bez ikakvih utjecaja na eventualno širenje virusa, ali zato je štetno za zdravlje djece u pogledu pravilnog disanja i razvoja pluća. Svi koji radimo u obrazovanju svjesni smo da djeca međusobno nisu opasnost, kako maske nose eventualno zbog nas i vjerujem kako smo se većinom, ako ne svi spremni odreći se te gotovo nikakve sigurnosti - za dobrobit i pravilan razvoj djece? Ubuduće moja djeca neće nositi masku u školi, a pozivam i ostale roditelje da o tome ozbiljno razmisle.

Srdačno,
Marjana Botić