Učenici OŠ Zadarski otoci u  ponedjeljak, 13. rujna prigodnim programom oživjet će  zaboravljeni događaj i obnoviti zadarsku tradiciju. Naime, istraživanjem učenika i učiteljica došlo se do zaboravljene priče o Gospi od Zdravlja kad je Gospa spasila Zadar od požara u 18. stoljeću.

Projekt Gospa od Zdravlja ostvaruje se deveti put u organizaciji OŠ Zadarski otoci-Zadar te suradnji sa Župnim uredom sv. Stošije, TZ Grada Zadra i OŠ Šime Budinića.

Cilj je bio postavljanje nove kamene ploče koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Na ploči nekad je pisalo: QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.) Taj zapisani tekst kao svjedok postojanja ploče donosi prof. Valentin Uranija uz podršku don Pavla Kere i don Radoice Pinčića.

Ploča je postavljena u crkvi prije četiri godine da se ne zaboravi događaj kada je Gospa spasila Zadar od požara prije 269 godina. Tekst je stavljen na hrvatskom jeziku i napisan glagoljicom u kamenu. Pisani spomenik uvijek podsjeća na nešto važno iz povijesti. Da te ploče nema, možda bi se taj važan događaj potpuno zaboravio. Ploča svjedoči i uvijek nas podsjeća na našu prošlost, izaziva divljenje i ponos.

- Nažalost, prof. Valentin Uranija preminuo je u travnju 2018. u 92 godini života, a don Pavle Kero u prosincu iste godine u 78 godini života. Njihov doprinos ovom projektu ne smije se zaboraviti. Upravo od njih kreće cijela priča koja bi trebala biti pozitivan primjer drugima da se povijest grada starog više od 3000 godina sačuva. Posebno don Pavao Kero koji je bio Božji čovjek i uzor svima. Glagoljaš našega vremena koji je dao neizmjerljiv doprinos čuvanju i promicanju glagoljice u Hrvata. Osnivač i član Udruge glagoljaša Zadar.
Gospa od Zdravlja potiče nas na vjernost Bogu, Crkvi, obitelji i Domovini, istakli su iz OŠ Zadarski otoci.

Glavni program održat će se u ponedjeljak, 13. rujna 2021. godine od 9.20 do 10 sati na Narodnom trgu. Dijelit će se fritule i prigodni materijali. U programu sudjeluju učenici 3.d, 4.b i 5.b razreda OŠ Zadarski otoci s učiteljicama Tatjanom Vukšević, Jasminkom Bašić, Renatom Andrović, Željkom Diklan i vjeroučiteljicom Lenkom Radić. Pridružit će im se učenici 4.d razreda OŠ Šime Budinić s učiteljicom Antonijom Bajlo i vjeroučiteljicom Marijanom Dellavija. Učenici će biti odjeveni u narodnu nošnju svog zavičaja, a ostali u mornare. Na Narodnom trgu izvest će se prigodni program pjevanjem marijanskih pjesama u 9,45 sati.

Dječja procesija kreće u 10 sati od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja. Učenici u procesiji nose kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev (Trogiranin), potpisavši se kao Zadranin. Također se nosi slika natpisa teksta i cvijeće u znak zahvalnosti.

Program se sastoji od pjevanja pučkih marijanskih pjesama te prisjećanja na zaboravljenu zadarsku tradiciju.

U crkvi Gospe od Zdravlja učenici će ponoviti program, a župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić govorit će o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja, te o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana unutar crkve. Na kraju programa u 10,30 sati,  don Pinčić u crkvi Gospe od Zdravlja zazvat će Božji blagoslov na sve nazočne.