U centru Mocire jutros je u prigodi 45. obljetnice osnutka i početka školske godine svečano otvorena nova školska zgrada Osnovne škole Voštarnica.

OŠ Voštarnica kao jedina ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju, intelektualnim teškoćama i poremećajima iz spektra autizma u Zadarskoj županiji, započinje novu školsku godinu u novoj zgradi koja je sagrađena u sklopu građevine Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama „Mocire". U njoj će se do kraja godine otvoriti i ustanova iz područja socijalne skrbi za smještaj i ostale usluge osobama s teškoćama u razvoju, a već je otvoren u svibnju 2021. Dječji vrtić „Latica" za djecu s teškoćama u razvoju.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izabrao je upravo ovu školu da u njoj počeli sretan početak školske godine svim učenicima u Hrvatskoj.

-Ciljano smo došli zaželjeti svim učenicima sretan početak školske godine, i dalje s izazovima koje pred nad stavljaju epidemiološke okolnosti, ali koje ćemo zajedno uspješno savladati, rekao je Fuchs te najavio veliki državni projekt gradnje novih škola i vrtića, čime će se omogućiti da svako dijete ima dostupan vrtić, a učenici cjelodnevnu nastavu do 15 ili čak do 17 sati.
-Čestitam svima koji su sudjelovali u otvaranju prekrasnog objekta, uvjeren sam da ćete pružati izvrsnu potporu i pomoć djeci i roditeljima, rekao je ministar.

Ravnateljica škole Irena Dukić rekla je kako je velika transformacija krenula još prije pet godina, kada se krenulo s uvođenjem inovativnih programa za skrb djece uz spektra autizma. Metode koje se već 50 godina provode u SAD-u i Velikoj Britaniji sada će, zahvaljujući novom prostoru i educiranim djelatnicima, biti dostupne i u Hrvatskoj. Što se tiče same infrastrukture, škola je dobila prostrane i opremljene učionice, ali i veliki hol s blagovaonicom, dvoranu neophodnu za motorički razvoj, vanjsko igralište, knjižnicu, itd. Ponos je izrazio i gradonačelnik Branko Dukić:

-Ovo je sretan kraj jedne priče koja je na trenutke izgledala bezizlaznoj. Ispalo je da nam je ovo dugo vrijeme omogućilo da novom projektiranjem omogućimo standarde kakve nitko drugi nema. Za mene je ovo najdraži prostor koji je simbol naše brige o mladima. Draga djeco, vama i vašim vršnjacima u svim školama želim sretan početak nove godine, učite, družite se i igrajte, poručio je gradonačelnik Dukić.

Uzvanike su pozdravili i državna tajnica Marija Pletikosa te župan Božidar Longin, koji je rekao da je osobito važno već u najranijoj životnoj dobi uključiti djecu s poteškoćama u razvoju u sustav i pružiti im mogućnost i za rehabilitaciju, ali i za maksimalno iskorištavanje vlastitih potencijala.

-Znam da život roditelja djece s posebnim potrebama ni u kom slučaju nije bajka, no svojim skromnim doprinosom pokušavamo stvoriti uvjete da, kao u bajkama, obrazovanje njihove djece u OŠ Voštarnica ipak ima sretan kraj, rekao je Longin.