Zbog koronakrize zadarsko gospodarstvo prošle je godine ostvarilo 10 posto manje prihode, te 93 posto manju dobit. No, neke su grane unatoč koroni bile uspješne, prerađivačka industrija i marikultura, pokazuje analiza zadarskog gospodarstva u 2020. godini Županijske gospodarske komore Zadar.

Upravo zahvaljujući prerađivačkoj djelatnosti, prvenstveno vezanoj za autoindustriju, te marikulturi Zadarska županija prošle je godine ostvarila rast robnog izvoza, ističe Dinko Basioli viši stručni suradnik Hrvatske gospodarske komore Zadarske županije.

- Robni izvoz je iznenađujuće veći nego godinu dana prije. Na državnoj razini došlo je do pada izvoza za 2,1% u 2020. godini u odnosu na godinu prije, dok se u Zadarskoj županiji povećao za 10,6%! Iznosio je dosad rekordnih 301 milijuna eura, a to se uglavnom odnosi na produkte metaloprerađivačke industrije i marikulture, rekao je Basioli za Radio Zadar.

Unatoč krizi značajno je porastao broj radnika u graditeljstvu, za 630 zaposlenih, kao i ukupni prihod, za gotovo 400 milijuna kuna. Najveći gubitnik prošle godine je očekivano turistički sektor koji je imao pad prihoda od 39 posto te pad broja zaposlenih od 21 posto, u prvom redu jer je izostalo sezonsko zapošljavanje. Taj je sektor na kraju ostvario minus od 124 milijuna kuna. Ova sezona za njih bi trebala ipak biti puno bolja jer smo sve bliži rezultatima iz 2019. godine. 

- Turistička noćenja u Zadarskoj županiji došla su na 77% razine iz 2019. godine. Taj postotak zasigurno će biti veći kad kolovoz završi, zaključuje Basioli i dodaje kako očekuje da će doseći razinu od 90 posto fizičkih pokazatelja iz te, rekordne godine.