Zadar aluminij, jedan od najpoznatijih pogona za proizvodnju PVC i aluminijske stolarije seli s Bokanjca u poslovnu zonu Općine Poličnik.

Hoće li što ostati za poslovnu zonu Crno, pitamo načelnika Davora Lončara kojeg smo zatekli u pisanju govora za dan općine koji će se obilježiti 27. kolovoza.
Ja se veselim zoni Crno kao i zoni Murvice, odgovor je najvječnijeg HDZ-ovog načelnika na početku osmog mandata.- Još 1997. godine kada se probio tunel sv. Rok ja sam znao da gospodarstvo mora iseliti iz Zadra, podsjetio je na svoj "vizionarski" san načelnik Općine Poličnik koja je osnovala prvu poslovnu zonu u Zadarskoj županiji.

U prvoj uređenoj zoni Poličnik dominira najveća uljara, dva velika pogona prerade ribe Marikomerc i Mišlov koji su nedavno proširili svoje pogone. A radi se i u SAS Vektoru, mada je završio u stečaju a Centar za razvoj i edukaciju čeka svoje primarne korisnike: Sveučilište s Odjelom za ekologiju, agronomiji i akvakulturu i Poljoprivrednu školu Stanka Ožanića.

U zoni Murvice naišli smo na gradnju proizvodnog pogona metalne bravarije Kelava. Tamo se nalaze i više velikih trgovačko - distributivnih centara: Velpro, Lesnina, Luna... pa čak i HAK.

Ostale su još dvije parcele za prodaju, a jedna je Općini Poličnik sudski blokirana već 10-ak godina, navodi načelnik Lončar.

Općina je, naime, u sudskom sporu s obitelji Škara koja ih je tužila za vlasništvo 3.120 m² dijela te parcele od 30-ak tisuća kvadrata.

- Već smo dva puta dobili na sudu, a njihova tužba je odbačena. Sada ćemo mi njih tužiti za naknadu izgubljene štete. Imali smo potencijalnog kupca za tu parcelu koji je trebao uložiti sto milijuna kuna i zaposliti 120 radnika, ukazao nam je Lončar na najveći problem razvoja poslovnih zona.

Ipak, podaci koje je pisao za Dan općine su moćni: 99 poduzetnika djeluje na tri lokacije poslovnih zona s 1 236 zaposlenih. Po glavi stanovnika općine Poličnik otpada 6 326 kuna primanja. U prošloj godini ukupni prihod poslovne zone povećan je za šest posto i iznosi 1.5 milijardi kuna, a izvoz je povećan za 25 posto. Tako je završila u statističkim podacima korona recesijska godina.

Poličnik se već sprema za novu zonu u Mazijama.