U mjestu Sali na Dugom otoku imaju turističku sezonu bolju nego rekordne 2019., ali i više nego turistima ovog ljeta raduju se brodu Zrmanja. Zrmanja je jedan od brodova vodonosaca bez kojih ne bi bilo vode ni za Saljane ni za njihove turiste u godini nezapamćene suše, kazao je za Radio Zadar načelnik ove općine Zoran Morović.

- Nikada u povijesti vodonosac u mjesto Sali nije došao u šestom mjesecu kao ove godine. Više nego prepolovljen je kapacitet našeg izvora. Turista imamo više nego ikada i to je dobra stvar, ali infrastrukturno pucamo po šavovima.

I drugi otoci zadarskoga arhipelaga muku muče s praznim spremnicima za vodu jer obilnije kiše već dugo nije bilo, a nema je ni na vidiku, kaže meteorolog Duško Kraljev:

Nije bilo kiše u petom mjesecu, malo u sedmom, u osmom isto ništa. I nedostaje vodenog taloga. Bilo bi dobro da padne neka kiša, ali nema neke šanse da se to kraja kolovoza poboljša. Bilo je to za očekivati, u najavama kada smo prognozirali kakvo će biti klimatološko ljeto smo govorili da će visoke temperature pratiti duža sušna razdoblja.

A da ne presuše i slavine na otocima, uskaču brodovi vodonosci vlasnika Miloša Cimere koji za naš radio ponosno ističe kako rade danonoćno već mjesecima te da nitko nije ostao bez vode.