Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš i viši pravni savjetnik Vedran Uranija predstavili su na Radiju 057 projekt "ZaRUP: Zadovoljan radnik - uspješan poslodavac", ali i objasnili zahtjev za uvođenje "dostojanstvene plaće", koja bi po izračunu ovog sindikata, na temelju rezultata ispitivanja iz 2018. godine, trebala biti 10.400 kuna neto.

Projekt ZaRUP polazi od činjenice da iza svakog uspješnog poslodavca stoje zadovoljni radnici. Iako priznanja i pohvale radnika utječu na produktivnost radnika, suradnju s kolegama i vjerodostojnost poslodavcu, ipak se veliki broj šefova prema radnicima odnosi arogantno, nepredvidljivo i autoritativno. Kroz partnerski odnos s poslodavcima, ovim projektom želi se osnažiti socijalni dijalog i upravljanje ljudskim potencijalima u malim i srednjim poduzećima te potaknuti bolje uvjete rada, posebno za sezonske radnike.

- Čovjek koji je zadovoljan na poslu taj posao najbolje radi. Stara šala kaže - ako želiš biti sretan jedan dan napij se, ako želiš biti sretan mjesec dana oženi se, a cijeli život - nađi posao koji voliš i na kojem si zadovoljan. U istraživanju koje su proveli stručnjaci Pravnog fakulteta pokazalo se da poslodavci svoje radnike najčešće ne motiviraju materijalno, već edukacijama i sličnim, dok su radnici na određeno i na neodređeno iskazali kako im je uz plaću najvažnija sigurnost radnog mjesta. Što se tiče nezadovoljstva, sezonski radnici nezadovoljni su radnim vremenom, jer rade po 10 i više sati dnevno, tjedan i više bez dana odmora. To su razlozi za nezadovoljstvo i pad motiviranosti za izvedeni posao, kaže Kiš.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda s 85% i državni proračun RH s 15% iznosa. Ukupni iznos projekta je 978.672 kn a razdoblje provedbe projekta je 1. 8. 2020. - 31. 1. 2022. Poslodavci i radnici mogu se javiti na besplatni telefon 0800 200023, od ponedjeljka do petka od 12 do 15 sati, ili se ostavi poruka.
Novi sindikat od 1. ožujka osnažen je za poznatog sindikalista Vedrana Uraniju, koji je ranije djelovao u okviru SSSH.

Kaže da su ranije na planu sindikalne zaštite postignuti izvrsni rezultati, iako nije imao podršku središnjice. U tim s ponajboljim hrvatskim sindikalistom Marijem Ivekovićem i glavnim tajnikom Kišem očekuje novi iskorak na ovom području.

- Novi sindikat, kao niti jedan drugi u državi, nije s bilo kime u dealu, ni s državnom niti pojedinim grupacijama. Za razliku od drugih imamo fokus na tri segmenta - sindikalne pregovore, uključujući savjetovanja i sudske postupke, promidžbe i kampanje poput Clean clothes ili dostojanstvena plaća, te položaju radnika u budućnosti, s prevladavanjem digitalizacije i robotizacije. U Zadru je sindikalno zaštićena samo četvrtina radnika, radimo na tome da ih bude sve više, rekao je Uranija, koji je za zainteresirane radnike dostupan na broju mobitela 099 310 3381.

Od svih aktivnosti koje je Novi sindikat poduzeo najveći je odjek imao pojam dostojanstvene plaće. Kiš je objasnio kako iznos od 10.400 kuna ne bi trebao biti utopija, nego pravo svakog građanina.

- U Hrvatskoj imate minimalnu plaću od 4.000 kuna bruto, ali pitanje je za što je to minimalna plaća? Za što je taj minimum dovoljan? Naš koncept je taj da ona mora biti dovoljna za dostojanstven život, a uporište za to imamo u Ustavu RH, koji kaže da svaki radnik mora imati plaću od koje može dostojanstveno živjeti. Mi znamo da to ne može biti sutra, ali moramo krenuti prema tom cilju. Svakoj Vladi mora biti interes da narod kojim vlada živi dostojanstveno, zaključio je Kiš.