U Odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje obračunali su komunalni doprinos na građevinsku dozvolu za gradnju hotela u Gaženici na iznos od 8,5 milijuna kuna.

Rješenje o razrezanom komunalnom doprinosom upućeno je prošlog tjedna na adresu Sarag Gaženice, informirao nas je pročelnik Darko Kasap dodavši kako su se napokon stekli uvjeti oko građevinske dozvole koja je izdana u Ministarstvu graditeljstva u studenom 2019. godine.

S obzirom na proteklo vrijeme i prepisku koja se oko toga vodila u javnosti,  očekuje se žalba na koju investitor ima pravo, dodaje Kasap.

Pa čak i sudski spor, kojeg, po uvjerenju vlasnika te firme Ivice Suraća, koji je kako je izjavio savjetovao se s pravnim stručnjacima, oni mogu dobiti. Ali će izgubiti investitora kojem je, kako je objavljeno, smetala ta stavka od preko milijun eura kojeg trebaju uplatiti Gradu Zadru.

Sarag Gaženica je dobila koncesiju od Lučke uprave Zadar i zbog toga se pozivaju na zakon o komunalnom gospodarstvu prema kojem oni kao koncesionari nisu obaveznici plaćanja komunalnog doprinosa. A niti je to obveza iz ugovora o koncesiji. Prema toj zakonskoj odredbi, komunalni doprinos plaća vlasnik zemljišta, odnosno investitor ako je na njega pisanim ugovorom prenesena obveza plaćanja komunalnog doprinosa.

U ovom slučaju Sarag Gaženica je nositelj investicije kojem je izdana građevinska dozvola na osnovu projektne dokumentacije koju je izradio D&Z. Bez uplaćenog komunalnog doprinosa ona neće biti pravovaljana, prema zakonu o graditeljstvu. To pravno tumačenje očito će se još dugo dokazivati, a mjesto budućeg komercijalnog centra u Gaženici postat će još veća ledina.