Tradicionalnu Zadarsku ljetna liga u košarci, koje se i ove godine održava na Višnjiku, potresa skandal: jedan od triju organizatora, Udruga košarkaških sudaca Zadarske županije odustala je od daljnjeg sudjelovanja, a dvoje drugih organizatora - KK Diadora i DSR Evala - priopćenjem na službenoj stranici optužuju ju da je to napravila jer je sucima odbijeno točenje alkohola za vrijeme dok traju utakmice.

Podsjetimo, Ljetnu ligu 2019. godine oživjeli su KK Diadora uz pomoć prijatelja iz Društva sportske rekreacije „Evala" s Poluotoka i Udruge košarkaških sudaca Zadarske županije. Prve godine igrala se na Mornarici a od 2020. godine na otvorenim terenima na Višnjiku. U priopćenju objavljenom na stranicama Ljetne lige navodi se kako je problema među partnerima bilo već prošle godine, kada se na ispomoć pozivalo suce iz Splita, a predsjednik i dopredsjednik zadarske sudačke udruge nisu došli na na finalni dan lige. Povod tome bio je ulazak na teren dvojice navijača dan prije, kada su verbalno napali dopredsjednika sudačke udruge.

- Odustati jednostrano od projekta u kojem si suorganizator i u kojem si zadužen isključivo i samo za suđenje je čin moralnih kukavica, posebice uzimajući u obzir da je isključivi razlog odustajanja taj što je drugi suorganizator zabranio davanje alkoholnih pića sucima dok traje samo natjecanje. Bivši kolege suorganizatori, tj. oni koji su bili odgovorni samo za suđenje utakmica već su u drugoj sezoni svojim pristupom i internim nesuglasicama stvarali atmosferu tenzija koja se inercijski pretakala na ostale sudionike, publiku pa i same organizatore.

Dolazimo do treće sezone Zadarske ljetne lige u kojoj se ponovno broj ekipa kao i sudionika povećava. Ovog puta se povećavaju i takse za sudačku udrugu, na njihov zahtjev, ne dirajući se pritom u kotizacije ekipe, za što se pobrinuo onaj drugi suorganizator u ovoj priči. Da se razumijemo, svjesni smo da Zadarska ljetna liga nije natjecanje lako za suditi, ali je isto tako idealan i možda jedini mogući način da se zajedno na terenu sa zviždaljkom u ruci, u vrijeme kad nema službenih HKS-ovih košarkaških natjecanja, nađu dvojica priznatih međunarodnih sudaca iz Zadra sa svojim mlađim kolegama iz udruge, a čije bi im zajedničko iskustvo suđenja možda bilo od presudnog značaja za daljnji razvoj karijere.

Zadarska ljetna liga je isto tako idealna platforma da se privuku nove generacije mladih sudaca pokazujući im da se košarkom vrijedi baviti i da su suci uvelike dio košarkaške priče, a sve to uz interakciju s publikom i igračima u sklopu same lige i sadržaja koje ona nudi. Ali, nažalost od svega je preostala samo interaktivnost na razini šanka koji je jedini i isključivi razlog (tj. sprječavanje korištenja istog), za jednostrano odustajanje zadarske sudačke udruge od natjecanja, navodi se u priopćenju objavljenom na stranici Ljetne lige.

Udruga košarkaških sudaca Zadarske županije i njezin predsjednik Tomislav Hordov najavili su kako će se o svemu također očitovati priopćenjem.