Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić najavio je, kako ga je sam ocijenio, radikalan prijedlog izmjene Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Zadra, koja je nedavno bila pod povećalom javnosti nakon što su odbijene pojedine prijave djece s teškoćama u razvoju.

Podsjetimo, gradski vrtići pozvali su se na odluku zadarskog gradonačelnika u kojoj stoji da se djeca s prvim i drugim stupnjem teškoća upisuju izravno, dok se treći i četvrti stupanj u toj odluci ne spominje.

- Da nije bilo hrabrosti i upornosti roditelja, reakcije Udruge za autizam i neovisnih državnih medija, sigurna sam da bi djeca s teškoćama ostala zatvorena u četiri zida. Kako je moguće da jedna takva diskriminatorna i nezakonita odluka bude napisana pored toliko stručnjaka u Odjelu za odgoj i školstvo? Ni zaposleni stručnjaci za uljepšavanje Vašeg imidža ne mogu dezinficirati Vaše ni ruke onih koji su ovu odluku napisali. Hrabrost roditelja djece s teškoćama u razvoju obrnuto je proporcionalna bešćutnosti pisaca ove odluke, istaknula je SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Branko Dukić odgovorio joj je kako gradska uprava misli na djecu, za što je kao primjer izdvojio dovršetak Centra Mocire, dok je pravdanje nastale situacije prepustio resornom pročelniku Josi Nekiću. On je pak Vukošin istup ocijenio kao bespotrebno radikaliziranje.

- Koristite teške riječi koje nemaju utemeljenja u onome što radimo i što je naša želja. Odluka nije nezakonita niti diskriminatorna, jedino može biti manjkava u nekom dijelu. U konkretnom slučaju ona se nije poštivala jer su djeca trebala biti izravno upisana u vrtić. U suradnji s ravnateljicama gradskih vrtića, napravit ćemo protokol koji ne postoji na nacionalnoj razini, a koji će osigurati pozitivnu diskriminaciju za djecu s teškoćama u razvoju. Odluka se do sada puno puta mijenjala, a mijenjat će se i ubuduće, ovisno o potrebama. Moj prijedlog za sljedeću godinu će biti baš radikalan. Naime, postoji odluka koja je po meni najdiskriminatornija, a to je da prednost imaju djeca zaposlenih roditelja. Moj prijedlog će biti da izbacimo taj dio kako bi sva djeca bila u jednakom položaju. Dapače, mislim da je vrtić potrebniji djeci čiji roditelji ne rade jer oni koji rade možda mogu platiti drugu potporu za svoju djecu. Ovi koji ne rade, ne mogu ni to, rekao je Nekić.