Drugo izdanje Vaicanto boutique festivala Queenvention 2021. - Three + One, ove se godine u Zadru održava od 10. do 15. kolovoza, a već sada, kaže nam glavni organizator i osnivač festival Borut Gatara, sve je spremno za jedinu domaću Queen konvenciju posvećenu pop kulturi 1980-ih, odnosno stvaralaštvu engleske grupe The Queen te liku i djelu Freddieja Mercuryja. Festivalom se ujedno obilježava i okruglih 50 godina od osnutka grupe The Queen i 30 godina od smrti legendarnog pjevača.

- Druga godina Vaicanto boutique festivala spoj je glazbenog i gastro festivala te kulturnih događanja. Festival je jedinstven u Europi, a konceptom postavlja temelje za dolazak što većeg broja fanova iz cijelog svijeta. Samo u službenim klubovima te na raznim grupama posvećenima Queenu i Mercuryju, tih fanova ima više od dva milijuna - ističe Gatara. Vaicanto festival je prije dvije godine proglašen događajem ljeta, a kako je 2020. bio otkazan zbog krize uzrokovane pandemijom COVID-a 19, organizatori su u pripremi drugog izdanja festivala imali više vremena. Dodatni izazov bio je stvoriti još bolju i atraktivniju ponudu posjetiteljima koji stižu iz cijeloga svijeta, a u tomu su, kaže Gatara, više nego uspjeli.

- Kada smo krenuli s idejom o tematskom festivalu, shvatili smo kako ne postoji sličan u Europi. Zato nam je od starta konačni cilj bio pozicionirati grad Zadar i Zadarsku županiju na karti posebnih boutique festivala - dodaje Gatara i ističe kako organizatori svakodnevno komuniciraju s velikim brojem fan klubova iz Njemačke, Poljske, Italije, Francuske ili Austrije. Svojevrsno priznanje organizaciji ovogodišnjeg Queenvention 2021. također predstavlja javljanje Jackie Smith iz Velike Britanije, koja je osnivačica službenog fan kluba grupe The Queen koji djeluje još od daleke 1982. Smith se izrazila pohvalno o Vaicanto festivalu, upoznala je članove fan kluba s njegovim održavanjem pa su neki fanovi slavnog Queena i Mercuryja već zatražili informacije o mogućnostima dolaska, boravka, smještaja.

- Naš je cilj da Vaicanto festival postane jedno od vodećih svjetskih okupljanja Queen fanova, a siguran sam kako ćemo u tome uspjeti - zaključuje prvi čovjek ovog zadarskog festivala koji će se odvijati na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija, na Forumu i zadarskoj rivi. Kako je ovogodišnji Queenvention 2021. manifestacija prigodno naslovljena i kao Three + One, tako će se uz glazbeni spektakl istovremeno odvijati W8 Freddie`s food festival, odnosno gastronomski festival na kojem će u ponudi biti pomno izabrana jela i pića identična onima koje je Freddie Mercury inače služio na svojim zabavama, u sklopu turneja ili okupljanjima. Održavanje ovoga segmenta festivala ovisit će i o konačnoj odluci zadarskog Stožera civilne zaštite, odnosno procjeni sigurnosti i trenutne epidemiološke situacije. No zato će Queen boat trip sigurno biti održan 15. kolovoza kao jednodnevni tematski izlet brodom po zadarskom akvatoriju uz Freddie`s lunch i najbolje klupske obrade hitova grupe The Queen.

Centralni događaj je Open Air koncert na zadarskom Forumu na kojem će nastupiti Queen Real Tribute, po mnogima najbolji europski Tribute to Queen band iza kojih su velike turneje po Kini, Južnoj Koreji, Rusiji, gotovo cijeloj Europi te projekt The Spirit of Freddie Mercury u kojemu su Tributovci tijekom 75 dana odradili 63 koncerta u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Poseban gost koncerta bit će Michelle Luppi, član legendarnog benda Whitesnake, koji će sa Queen Real Tributeom izvesti nekoliko skladbi grupa The Queen i Whitesnake.

Prostor gledališta na Forumu bit će postavljen u više odvojenih zona, u skladu sa odredbama nacionalnog Stožera civilne zaštite o načinu održavanja javnih okupljanja, a svi posjetitelji trebaju imati COVID putovnice ili potvrde o preboljenoj bolesti, a osigurano im je i besplatno BAT testiranje koje će se moći obaviti dan prije koncerta i na sam dan koncerta na dvije lokacije; na zadarskoj rivi i Forumu. Besplatno testiranje vrijedi uz kupljenu ulaznicu za koncert.

Karte su preko sustava Eventim puštene u prodaju na ovoj poveznici.