Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je plemenitu perisku u cijelom Mediteranu dovela do ruba izumiranja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja intenziviralo je akciju "Jeste li ih vidjeli?", kojom poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke. Prema posljednjim podacima, od masovnog pomora zabilježeno je svega 17 jedinki, a jedna od njih pronađena je u moru kod Privlake.

Profesori sa Sveučilišta u Zadru te stručnjaci iz parka prirode Telašćica su uključeni u projekt "Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru" te planiraju zajedno sa ronilačkim klubom Sv. Roko ogradit jedinku kavezom, kako bi ju zaštitili barem od mehaničkih utjecaja.

- Pokušavamo pronaći preživjele jedinke i prikupiti što više podataka o ovim periskama u nadi da su one stvorile rezistentnost na uzroke smrtnosti. S obzirom da su do sad pronađene preživjele jedinke malobrojne i međusobno dosta udaljene, a neke od njih su uginule nakon što su narasle, prirodni opstanak ove kritično ugrožene vrste je i dalje neizvjestan. Ovo je jedna manja jedinka od dvadesetak centimetara. Kavezom bismo je zaštitili od kupača i plovila, odnosno mogućih mehaničkih oštećenja, kaže jedna od znanstvenica uključenih u projekt, pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu dr. sc. Bosiljka Mustać.

U ovom trenutku najdalje u istraživanjima došli su znanstvenici iz Španjolske, gdje je ostalo najviše živih periski, koji u laboratoriju pokušavaju proći cijeli uzgojni proces. Uspiju li u tome, možda i ova privlačka periska jednog dana ostavi iza sebe nove potomke koji će omogućiti opstanak vrste.