Na trogodišnju uvjetnu kaznu zatvora Općinski sud u Zadru osudio je 60-godišnjaka za kazneno djelo protupravne naplate u pokušaju kojeg je počinio još 10. rujna 2014. godine.

Tog dana oko 7:15 sati u mjestu Kraj na otoku Pašmanu došao je u obiteljsku kuću oštećenika te ga prvo udario šakom u glavu, a potom kada je pao na pod, nogom više puta udario u rebra te mu koljenima skočio na leđa, govoreći mu da će ga ubiti i satrati ako mu ne vrati novac za građevinske radove u iznosu od 5 tisuća kuna. U jednom trenutku oštećenik je uspio pobjeći na ulicu, a 60-godišnjak se udaljio iz njegove kuće.

Prema navodima iz presude, napadnuti muškarac zadobio je lake tjelesne ozljede - oguljotine na desnoj strani čela, krvne podljeve u području desne jagodice lica i prsnog koša te oguljotine na podlaktici.

Optuženik je u obrani pred Općinskim državnim odvjetništvom u Zadru negirao počinjenje kaznenog djela tvrdeći kako je oštećenik bio zbunjen i uplašen, a možda i pijan, pa je pao niz stepenice. Kasnije je promijenio svoj neoriginalni iskaz dodajući kako je napadnuti građevinar imao ogebotine na licu čim mu je otvorio vrata. No, susjeda koja ih je obojicu vidjela tog jutra, na sudu je svjedočila kako joj je oštećenik neposredno nakon inkriminiranog događaja rekao da ga je natukao optuženik. Čelo mu je bilo plavo, a žalio se i na ozljede u predjelu rebara. Nije joj izgledao pijan.

- Ovo je treći put da me fizički napao, rekao je oštećenik navodeći kako je sve počelo kada ga je 60-godišnjak angažirao za radove na produživanju terase na garaži koja se nalazi u sklopu njegove kuće. Tom prilikom u gotovini mu je na ruke predao iznos od 8.000 kuna, kojeg je on već bio potrošio na građevinski materijal i najam radnika kada ga je ovaj nazvao i rekao da je našao jeftinijeg građevinara, tražeći ga natrag novce. Odgovorio mu je kako mu ne može vratiti novac i uzeti natrag materijal jer ga nema na što potrošiti materijal. Svjedočio je kako mu je u prvom napadu 60-godišnjak uzeo televizor, bušilicu i nešto sitnog materijala, pa se iznos traženog novca smanjio na 5 tisuća kuna.

Zbog dosadašnje neosuđivanosti sud je 60-godišnjaka kaznio blaže od propisanog zakonskog minimuma, odnosno na deset mjeseci umjesto koje se primjenjuje uvjetna s rokom kušnje od tri godine.