Zadarska županija jeu segmentu luka nautičkog turizma Zadarska županija među vodećima. Naime, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku o kapacitetima i poslovanju luka nautičkog turizma u 2020., od ukupno 185 luka nautičkog turizma u RH, u našoj županiji nalaze se 54 luke nautičkog turizma, što uključuje marine, sidrišta, privezišta i suhe marine, pohvalio se resorni pročelnik Kršemir Laštro.

Zadarska županija je najveća nautička destinacija  površinom akvatorija od 1,2 milijuna m2, dok s kapacitetom od ukupno 4233 veza prednjači u ukupnim kapacitetima, dodaje pročelnik Laštro. Te brojke vezova naravno i da donose novce.
Pa su rezultirali direktnim prihodima u iznosu od gotovo 180 milijuna kuna, dok je indirektne prihode nautičkog turizma, prema riječima Laštre teško i procijeniti.

Pročelnik Krešimir Laštro ima resor u kojem se ima s čim pohvaliti

- Značajan iskorak napravljen je u dijelu koji se odnosi nautička sidrišta, gdje smo u cilju zaštite okoliša i uvođenja reda u uvalama u kojima je veliki nautički promet, kroz koncesije osigurali infrastrukturu i sadržaje za nautičare, te trenutno imamo 38 nautičkih sidrišta, podsjeća pročelnik.

Kao što je bila pionir u marikulturi te uzgoju tuna, Zadarska županija je prva uvela model sidrišta. Međutim, na posljednje natječaja za koncesiju na sidrišta nije bilo interesa. Te su lokacije predviđene lokalnim prostornim planovima ali nitko se nije javio za koncesiju u atraktivnoj uvali sv. Ante na Pašmanu, uvala Triluke u Općini Tkon, Jaz na Molatu dvije lokacije na otoku Ugljanu - Kobiljak i Guduća.

Nove investicije realne su u projekte novih marina.-  Nedavno  je objavljeno kako smo odabrali koncesionara za izgradnju Marine Drage. - Radi se marini do 200 vezova u koje odabrani koncesionar planira uložiti gotovo 63 milijuna kuna, ističe Laštro koji do kraja ove godine očekuje početak radova i na marini u Povljani.

Natječaji za dvije nautičke luke su propali - za Sv. Filip i Jakov i Pašman jer nije bilo valjanih ponuda investitora.

U novoj financijskoj EU perspektivi financiranja razvoja i oporavka ulagat će se u zaštitu okoliša, odnosno eko morske projekte, najavio je pročelnik Laštro.