Na posljednjoj sjednici bivšeg saziva Gradskog vijeća Zadra iz ožujka usvojene su izmjene i dopuna Detaljnog plana uređenja (DPU) uz Murvičku cestu.

Izmjene je prošle jeseni tražio novi vlasnik terena od 3,6 hektara na kojem su nekad bili pogoni Kemoplasta i Vinilplastike. BMP ASSET u rekordnom roku je dobio Plan na osnovu kojeg se može projektirati i tražiti građevinska dozvola.

Pripreme za to počele su na samom terenu, pa se ovih dana s dva bagera ruši ogradni zid i čisti površina s koje su pogoni davno prije uklonjeni u režiji prijašnjih vlasnika iz Slovenije.

U gradskoj upravi nemaju nikakve najave gradnje. Naknadno smo doznali kako je investitoru MBP ASSET prije mjesec dana izdana građevinska dozvola za izgradnju trgovačkog centra Lidl, poznatog njemačkog maloprodajnog lanca.

Pokušali smo doći do vlasnika terena, okupljenih u ožujku prošle godine, ali bezuspješno, iako imaju i firmu istog naziva registriranu pod Zadar, ali na zagrebačkoj adresi. Iz lokalnih građevinskih krugova doznajemo da se radi o vlasnicima iz Hercegovine. Prema nazivu firme, zaključujemo da su možda povezani s tvrtkom BMP iz Berlina koja ima Asset management, odnosno upravljanje imovinom.

U izmjenama DPA Murvička koji je prije deset godina predviđao gradnju preko 300 stanova, sad je utvrđena je mogućnost gradnje 175 stanova i poslovnog objekta te parkirališta.

Što će biti s nikad uređenim nogostupom izvan zida nekadašnjeg tvorničkog kruga te stablima koja su barem malo oplemenjivala tu nazubljenu i ružnu betonsku ogradu, komunalno je pitanje uređenja Puta Murvice.