Rasprodane su ulaznice za večerašnji koncert Glazbenih večeri u Sv. Donatu na kojem, u crkvi sv. Krševana u 21 sat, nastupa Zbor moskovskoga patrijarhata pod umjetničkim vodstvom Anatolija Grindenka.

Anatolij Grindenko, ruski glazbenik rodom iz Harkova s diplomom Moskovskog konzervatorija, osnovao je 1980. godine studentski zbor pri samostanu Lavra Trojice i Sergija, koji 1985. godine postaje Zbor Moskovskog patrijarhata, s idejom obnavljanja stare ruske vokalne glazbe, dešifriranja drevnih rukopisa i prikazivanja djela koja su do tada ponekad i stoljećima bila u sjeni. Propašću SSSR-a zbor se otvorio prema svijetu i kroz turneje i snimke predstavio svoju glazbu široj javnosti. Ovaj prestižni zbor oživljava čitav repertoar Rusije od 14. do 20. stoljeća, bilo da se radi o drevnoj i duhovnoj glazbi koja se nekad izvodila u crkvama, tradicionalnoj ruskoj narodnoj pjesmi ili remek-djelima sakralne glazbe ruskih majstora kao što su Čajkovski, Rahmanjinov, Grečanjinov ili Sviridov.

Tim koncertom započinje ciklus Suvremenost rane glazbe, koji od ovogodišnjih Glazbenih večeri vodi umjetnička ravnateljica prof. dr. Katarina Livljanić, Zadranka i jedna od najuglednijih svjetskih stručnjaka za srednjovjekovnu glazbu. Ona je, nakon dugogodišnjeg rada na pariškom sveučilištu Sorbonne gdje je osnovala magistarski program interpretacije rane glazbe, od ove godine preuzela katedru srednjovjekovnoga i renesansnoga pjevanja na Scholi Cantorum Basiliensis, najuglednijoj svjetskoj specijaliziranoj visokoj školi za interpretaciju rane glazbe.

Prema riječima Katarine Livljanić, "ciklus Suvremenost rane glazbe osmišljen je kao prezentacija nekoliko izabranih svjetskih ansambala za ranu glazbu te vrhunskih svjetskih intelektualaca koji će pred zadarskom publikom i svima koji će u Zadar doći zbog ovih visokovrijednih kulturnih sadržaja, promišljati - glazbom i riječju - o našim korijenima, razlozima za naš interes za prošlost, o svim onim faktorima koji su učinili da je druga polovica 20. stoljeća bila obilježena snažnom željom za ponovnim otkrivanjem i rekonstrukcijom glazbene prošlosti, te naposljetku i o činjenici da u ovom početku 21. stoljeća živimo u svijetu koji gotovo opsesivno želi dokumentirati svaki detalj svakodnevice, no opasno zaboravlja na humanistička znanja koja sačinjavaju našu dublju memoriju. U tom smislu tematski ciklus rane glazbe predstavlja mnogo više od nekoliko koncerata - on predstavlja važan korak povjerenja u zadarsku publiku kojoj želimo predstaviti ono najbolje, no i najkontroverznije i najprovokativnije što u svijetu rane glazbe danas postoji."

Ciklus Suvremenost rane glazbe nastavlja se u petak, predavanjem nizozemskog kulturalnog filozofa i esejista Roba Riemena; u subotu je na rasporedu koncert izraelsko-švicarskog ansambla Profeti della Quinta, a u ponedjeljak predavanje muzikologinje Hane Breko Kustura. Ulaznice se mogu kupiti na stranicama www.donat-festival.com i www.kuzd.hr.