Upravno vijeće Lučke uprave Zadar (LUZ) pod predsjedanjem župana Božidara Longina početkom ovog tjedna donijelo je odluku o objavi natječaja za ravnateljsko mjesto u LUZ-u.

Prijedlog iste te odluke proljetos je skinut s dnevnog reda Upravnog vijeća zbog zabrane kadroviranja u vrijeme lokalnih izbora. Robert Škifić, kojem je istekao četverogodišnji mandat, imenovan je za vršitelja dužnosti ravnatelja.

Tada smo pitali Ministarstvo mora koja je dobna granica za prijavu na to mjesto, znajući kako aktualni ravnatelj u kolovozu navršava 65 godina. Odgovora nismo dobili na to kao ni na upit popune Lučke uprave budući da je jedini inspektor za pomorsko dobro otišao u mirovinu.

Škifić će, prema onome što znamo, javiti se na natječaj jer mu nedostaju još dvije godine do punog radnog staža od 40 godina (u tom slučaju bi on kao i Željko Šoša, zapovjednik JVP dobio mandat na dvije godine). Poznato nam je da na to mjesto ima aspiracije i jedan od gradskih pročelnika, a hoće li to biti mjesto koje želi partner HDZ-a za Županijsku skupštinu, teško je reći nakon iznesenih političkih opservacija Kristijana Kapovića. Uostalom, radi se o državnoj instituciji i to jako važno kao i mjestu koje je atraktivno, ali i zahtjevno. Do sada su ravnatelji bili dipl.oec, ing strojarstva i pomorac Ivica Burić, pravnik Emil Bilić te dipl.ing. strojarstva Robert Škifić.

Kandidati na natječaju, koji je u Narodnim novinama objavljen 30. lipnja, imaju rok od 15 dana za prijavu. Uz najmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima, kandidati moraju dokazati aktivno znanje engleskog jezika te predložiti temeljna načela ustrojstva Lučke uprave i programa rada za razdoblje od četiri godine.