Godinu i pol dana od uvođenja izvođača u posao, završeni su radovi na uređenju šetnice i sunčališta na dijelu obalnog pojasa u Diklu.

Iako je rok za dovršetak građevinskog zahvata iznosio šest mjeseci, zbog zastoja uzrokovanog epidemijom koronavirusa i pauze tijekom turističke sezone, nova šetnica i sunčalište tek su na početku ove turističke sezone poprimili završni oblik kojeg je Gradska uprava snimila dronom.

Iz nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo dostavili su nam te fotografije novog ruha 50 metara Krešimire obale u čiju je preobrazbu uloženo preko 3 milijuna kuna. Riječ je o prvoj od pet faza koje će se raditi sukladno Urbanističkom planu uređenja obalnog pojasa Diklo, a koje će se kandidirati za bespovratna sredstva Europske unije.


Posebnost ovog dijela Krešimirove obale je konstrukcija na kojoj su radnici tvrtke Sub Mission mjesecima radili u svom pogonu u Gaženici. Sunčalište, koje će preko noći lebdjeti nad morem uz svjetlosni efekt, napravljeno je prema projektnom rješenju arhitekta Bogdana Marova, a nadležni vjeruju kako će biti nova zadarska atrakcija. Iz Upravnog odjela ističu kako je projekt uspio kao što ga je i projektant zamislio, odnosno uklopio se u sam plan i sačuvao autohtonost obalnog pojasa Dikla - škrapa, mora i tamarisa. No, ipak se ne možemo oteti dojmu da fali hlada.

No, s obzirom na to da je uređenje same plaže provedeno prije rekonstrukcije ceste, koja se planira krajem ove ili početkom sljedeće godine kroz projekt aglomeracije, ostala je dilema o visini i udaljenosti od ceste. Dilemu će razriješiti tehnički pregled.