Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije jutros je otvorila svoja vrata za građane te predstavila svoj rad pod motom „Kriza je prilika za novi početak".

- Smatramo da je sad ipak idemo prema ljepšem svjetlu i da bi se mogle popustiti mjere, pa tako i mi planiramo brojne projekte za bolju budućnost. Ovih godinu i pol dana nije bilo nikakvih druženja, dakako jer su osobe s invaliditetom rizična skupina, no sada planiramo druženja uz šah i sve ostalo što u našim malim prostorima možemo organizirati. U ranu jesen idemo na naš tradicionalni izlet, koji smo isplanirali taman prije nego što je počela epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Udruge Željko Županović.

Kao probleme osoba s invaliditetom naveo je nemogućnost ulaska u pojedine kulturne ustanove i sakralne objekte.

- Nije u redu da je pristupačnost sakralnim objektima i muzejima, kao što je recimo katedrala sv. Stošije i Muzej antičkog stakla, onemogućena osobama s invaliditetom kojima je i jedna stepenica velika prepreka. Imamo problem i sa ulaskom u pojedine ugostiteljske objekte, pa planiramo u suradnji s CEH-om ugostitelja pomalo rješavati i taj nedostatak. Također, apeliramo na nadležne za uređenje plaže na Uskoku, što zaista nije skup niti kompliciran zahtjev, a nama je od velike važnosti, ističe Županović.

No, kako naglašava, općenito su zadovoljni lokalnom brigom i osvještenosti o problemima osoba s invaliditetom. Ističe kako je u posljednjih 10 godina rapidno naraslo međusobno razumijevanje i poštovanje i napravljen iskorak u pozitivnom smislu.

- Ide svake godine sve bolje. Da nam od deset zahtjeva ispune tri, mi smo zadovoljni. Smatram da pretjerano forsiranje nije dobro, već se u takvoj situaciji treba usmjeriti na određenu problematiku. Posebno bih, kao pozitivan primjer, želio pohvaliti suradnju s Jedriličarskim klubom Uskok, kojem je infrastruktura potpuno prilagođena potrebama invalida.

- U ovoj krizi su zdrave osobe "potonule", a osobe s invaliditetom još i više. U novom početku planiramo resocijalizaciju, jer ljudi su željni druženja, a malih, zatvorenih prostora svima je dosta. Kriza je prilika za novi početak, ponovio je Županović.