Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada je konstituiran prvi demokratski i višestranački Sabor, kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan. Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske.

Tim povodom Zadarska županija sinoć je najavila defile brodica u Zadarskom kanalu, u kojemu je zbog epidemioloških okolnosti trebalo sudjelovati desetak brodica. Iz Gaženice prema Puntamici ipak su krenula samo četiri broda, među kojima su bile dvije ribarice Ante Gotovine Pelagos I i Pelagos IV. Osim ribarskih tvrtki u njemu su trebala sudjelovati sportska ribolovna društva i jedriličarski klubovi, a kako nisu, defile je činio prolazak dviju ribarica i jednog glisera uz zadarsku obalu.

Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina. Sabor iz 1990. radio je nešto duže od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138. Prvi saziv donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti, te o raskidu državno-pravnih sveza sa SFRJ, kao i "božićni Ustav".

Hrvatska drugu godinu zaredom Dan državnosti proslavlja 30. svibnja. Prije dvije godine taj je datum bio Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja, koji je bio državni blagdan i neradni dan. HDZ-a većina u Saboru pretprošle godine, kod uređivanja novog kalendara blagdana, vratila je Dan državnosti na 30. svibnja.