Iz Narodnog muzeja Zadar dostavili su program za Međunarodni dan muzeja, povodom kojeg svi posjetitelji danas mogu besplatno razgledati izložbe.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 18. SVIBNJA 2021.

Etnološki odjel, Gradska straža, Narodni trg

Stalni postav Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije
Izložba prikazuje karakteristike jadranske i dinarske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa Etnološkog odjela.

Predstavljanje filma „U traženju izgubljene baštine"

Film je 2009. otkupio Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, a danas je sastavni dio ZBIRKE TKANJA I TAPISERIJA IVANA I ANE TOMLJANOVIĆ. Prvi put je prikazan 12. svibnja 1983. na otvorenju izložbe TAPISERIJA -TKANJE RETROSPEKTIVA Ane Tomljanović -Šokčević u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Prikazuje proces tkanja i nastajanja umjetničkih tapiserija od ideje izražene u slici i prebačene na karton prema kojem umjetnici Ivan i Ana Tomljanović tkaju tapiseriju U počast S. Bachu. Nakon umjetničke pripreme nacrta kartona prikazano je tkanje same tapiserije do njenog završetka. Unutar nacionalne baštine Donacija tapiserija Ivana i Ane Tomljanović predstavlja neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos. Prezentacija i promocija donacije tapiserija pridonosi valorizaciji tekstilne umjetničke tapiserije kao grane umjetnosti u Narodnom muzeju Zadar, u Zadarskoj županiji i time u Republici Hrvatskoj i šire.

Film će se moći pogledati na web stranici Narodnog muzeja Zadar http://nmz.hr/hr/, službenom Youtube kanalu te na Facebooku Narodnog muzeja Zadar.

Radno vrijeme: 9 do 14 sati

Gradska loža, izložbeni paviljon NMZ-a, Narodni trg

Humanitarna izložba slika poznatog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a uz njegove radove izloženi su i radovi njegove kćerke, akademske slikarice Ane Marije Botteri. Izložba je u organizaciji Lige protiv raka Zadar i Narodnog muzeja Zadar. Sav prihod od prodaje radova bit će uplaćen na račun Lige protiv raka Zadar za kupnju aparata za zračenje, tzv. linearnog akceleratora.

Radno vrijeme: 9 do 14 sati

Kneževa palača, izložbeni paviljon NMZ-a, Poljana Šime Budinića 3

Izložba „Šest salonskih priča (Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar)", stalna izložba, prvi kat

Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga.

Rat je još trajao,a već su bila započela istraživanja dijelova Kneževe palače. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a vaša pažnja i razumijevanje složiti će ih u cjelinu.

Izložba „Igra sporta i umjetnosti", izložbene dvorane u prizemlju

Izložba, u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Hrvatskog športskog muzeja, prezentira međusobne odnose između umjetnosti i sporta kao važnih dijelova društva i svakodnevice. Hrvatski športski muzej izlaže predmete iz vlastitog fundusa koji su vrijedni primjeri primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta, prije svega medalje, plakate, diplome i skulpture koji su se dodjeljivali kao nagrade.

Izložba je dio aktivnosti koje Grad Zadar podržava u okviru titule Zadar-Europski grad sporta 2021.

Radno vrijeme: 9 do 18 sati