Smanjenje broja zaraženih, prema svemu sudeći, pri kraju trećeg vala pandemije, na Radiju 057 komentirao je dožupan i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

- Naši epidemiolozi od samog početka ističu da je cijepljenje jedini način okončanja ove pandemije koja nas je svih već umorila u ovih više od godinu dana. Srećom, Vlada RH uspijeva nabaviti sve više cjepiva pa se zaista nadamo da vidimo svjetlo na kraju tunela. Veseli nas podatak da kreće dugo najavljivano masovno cijepljenje koje prije svega uključuje radno aktivno stanovništvo. Od 1. ožujka na Višnjiku smo otvorili cjepilište, u početku je cijepilo 200-njak stanovnika dnevno, dolaskom novih doza povećali smo na 400 ljudi na dan, a od ovog tjedna namjera je cijepiti 800-900 stanovnika na dan. Imamo 98 obiteljskih ambulanti koje će dobiti dovoljne količine Pfizer cjepiva i imat će obvezu cijepiti minimalno 30 svojih pacijenata tjedno. Ako ovome pridodamo Zavod za javno zdravstvo koji dnevno cijepi do 170 ljudi, onda zaista možemo govoriti o dobrom trendu što se tiče procijepljenosti stanovništva.

Koliko je do sada utrošeno cjepiva i koliko se još doza očekuje?

- Do sada smo utrošili oko 40.000 doza cijepiva, a cijepilo se oko 30.000 ljudi, neki s obje doze, neki samo s jednom dozom. Odaziv je zaista velik, pa očekujemo da ćemo do kraja lipnja procijepiti više od polovice ukupnog broja stanovnika. Tjekom svibnja i lipnja tjedno će stizati oko 8.000 doza cijepiva, samo ovaj tjedan stiže nam 7.000 doza Pfizera, što je 6 puta više nego do sada. Stiže i oko 1.000 doza Moderne te nešto manje količine Johnson&Johnson cijepiva.

Kako funkcionira punkt na Višnjiku?

- Punkt funkcionira savršeno. Nismo niti u jednom trenutku imali gužve ni zastoja, na vrijeme smo se dobro pripremili i organizirali, dobro procijenili vrijeme za svaku osobu. Evo, i sam premijer Plenković u srijedu je u sklopu obilaska Višnjika posjetio naše cijepilište i na licu mjesta vidio kako funkcionira. Pohvalio je našu organizaciju i rad Zavoda za javno zdravstvo kao i svih njenih djelatnika. Vjerujem da će tako dobra organizacija biti i dalje, posebno u tjednima pred nama kada se broj dnevno cijepljenih treba udvostručiti. Radit će se u dvije smjene, uključili smo liječnike obiteljske medicine koji će raditi smjene od 6 sati. Osim toga, krećemo i organiziranim cijepljenjem turističkih djelatnika, prosvjetnih djelatnika, novinara, cijepili su se djelatnici policije, u tijeku je cijepljenje djelatnika u dječjim vrtićima.

Za cijepljenje se prijavili djelatnici preko 90 tvrtki
U Maloj vijećnici Doma Zadarske županije jučer je održan sastanak s predsjednikom HGK-županijske komore Zadar Denisom Ikićem koji je upoznao načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šimu Vickovića i članove Stožera s anketom o interesu za cijepljenje protiv COVID-a 19 zaposlenika tvrtki na području naše županije. Do sada je prijavljeno preko 90 tvrtki te će cijepljenje prvih 300 djelatnika krenuti 9. svibnja na cijepilištu Višnjik. Započelo je cijepljenje turističkih djelatnika i djelatnika u dječjim vrtićima, idući tjedan će biti cijepljeni prosvjetni djelatnici i do kraja mjeseca medijski djelatnici.