Zbog pandemije korona virusa ovogodišnja 23. Međunarodna manifestacija Dani masline 2021 neće se održati, kao što je planirano, dva dana - 30. travnja i 1. svibnja u Zadru i na otoku Pašmanu, izvjestio je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.

U skladu sa epidemiološkom situacijom sutra u petak 30. travnja na Vitrenjaku ispred JK Uskok s početkom u 12 sati uručit ćemo pet priznanja zaslužnim pojedincima za doprinos u maslinarstvu i uljarstvu te uručiti nagrade šampionima i desetorici najbolje plasiranih uljara u kategorijama otvorenih ulja i pakovina, najavio je Pucar koji inače radi u Zavodu za javno zdravstvo.

U kategoriji pakovine najbolje maslinovo ulje ima OPG Mate Dušević iz Ljupča, a u kategoriji otvorenih ulja Josip Pavlica iz Zadra. Njih dvojica ponijele su titule šampiona, a među najboljih pet ulja sa zadarskog područja ušli su OPG Koruna Bože Suraća i OPG Josip Kulaš iz Biograda (pakovine) te u kategoriji otvorenih ulja Olimpija iz Polače, Damir Gurlica iz Škabrnje i Drago Malić iz Sukošana. Nagrađene su i uljare u kojima su prerađena pobjednička ulja - Kap po Kap iz Ljupča i uljara Nadin.

Priznanje „Dr. sc. Ante Medin" za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, dobila je dr. sc. Sandra Petričević, priznanje „Stanko Ožanić" za uzornog maslinara Ante Vulin, "Maslinarsko srce" za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu dobiva Mario Ljubičić, „Maslinarska nada Zadarske županije" je Darijo Matešić a „Zlatno Maslinarsko pero" za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva, dobiva Meri Šilović.

Maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize ove godine donirati Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.