Zbog propusta u liječenju Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru mora isplatiti odštetu jednoj pacijentici, presudio je Općinski sud u Zadru.

Iako je prilikom podnošenja tužbe, 2015. godine, pacijentica prvo zatražila ukupno 350 tisuća kuna na ime nematerijalne i materijalne štete, na kraju ovog postupka dosuđen joj je iznos od svega 7.655 kuna. Kako nije imala dokaza kojima bi potkrijepila prvi iznos, u prvom postupku dobila je 26.700 kuna. No, drugostupanjski Županijski sud u Zadru naložio je ponavljanje suđenja, ovaj put s vještakom medicinske struke, a kako bi se utvrdilo koliko je dana tužiteljici bila potrebna tuđa pomoć i njega.

Vještak je u svom nalazu naveo da je liječenje sveukupno trajalo od 5. veljače 2012. do 13. svibnja 2015. godine.

- Zbog utvrđene liječničke greške (ne navode se detalji iste op.a.), liječenje se produljilo za 12 mjeseci, u kojem razdoblju je tužiteljici bila potrebna tuđa njega i pomoć 1 sat dnevno, odnosno ukupno 365 sati. To se odnosilo na pomoć pri aktivnostima koje zahtijevaju uporabu ruke poput pranja kose, kao i aktivnostima koje zahtijevaju jaču tjelesnu silu poput nošenja tereta te podizanja predmeta, a s obzirom na to da je lijeva ruka tužiteljice bila u pogibnoj konturi, slabije snage te se nije mogla skroz ispružiti zbog čega nije određene radnje mogla izvršiti bez pomoći druge osobe, naveo je vještak.

Tužiteljica nije imala prigovora na njegov nalaz, već je sukladno njemu uredila tužbeni zahtjev na iznos od 7.655 kuna, do kojeg je došla tako da je 365 sati pomnožila s 21,00 kuna, koliko, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi satnica najniže plaćene kategorije NKV radnika.

Više od same odštete iznose troškovi parnice, pa će tako Specijalna bolnica za ortopediju pacijentici morati naknaditi trošak ovog postupka u iznosu od 32.226,50 kuna.