I dok su se u zadarskoj bolnici, svi koje od jutros zovemo, obavili velom šutnje, oglasio se direktor Solide Edvard Gerdej, demantirajući da su pred stečajem i da su radnici napustili gradilište. Ne negira da imaju poslovnih problema, kao i svi drugi, i tvrdi kako će oni završiti radove.

Iz vrlo pouzdanog izvora iz zadarske bolnice potvrđena nam je informacija o tome da je prije službenog završetka radova na objektu dnevne bolnice, izvođači radova - Solida iz slovenskog Trzina u problemima,  i da nema dovoljno radnika. Da oni ne rade vidljivo je na gradilištu gdje su radovi zaustavljeni, čemu svjedoče brojni zaposlenici zadarske bolnice.

Te smo navode uputili jutros Ravnateljstvu zadarske bolnice ali se, baš čudno, ne oglašavaju - zašto?

Kooperant strojarskih radova Solide jučer je prebacio pristiglu opremu na krovište. Nova oprema stiže za koji dan iz Italije.

Početkom ove godine iz Ravnateljstva su nam rekli kako radovi kasne dva mjeseca te je trebalo utvrditi jesu li objektivni razlozi s obzirom na rokove  povlačanja novca iz tog EU projekta.

Prema informaciji voditelja projekta, dipl. inž. Nenada Šužberića,  na gradilištu je 13 radnika a prema dinamici trebalo ih biti najmanje 50 do stotine. - Na to ih cijelo vrijeme upozoravamo. Hoće li doći do raskida ugovora, ja o tome ne mogu govoriti, ali postoje naznake. Činjenica da su probijeni svi rokovi i da se ozbiljno kasni, kazao nam je voditelj  tog EU projekta koji se prema njegovim riječima pretvorio u agoniju.

Od stručnog nadzora na gradilištu dnevne bolnice, kojeg obavlja PDM Savjetovanje, doznajemo kako je najnoviji rok 5. lipnja.  Sutra ćemo imati koordinaciju pa ćemo vidjeti što se događa i kako dalje, najavljeno je iz nadzorne službe.

U travnju 2019. godine, potpisan je ugovor na 37,6 milijuna kuna bez PDV-a s rokom od 16 mjeseci za izvođenje radove. Za dnevnu bolnicu kupljena je i oprema, osim naravno linearnog akceleratora, za kojeg je na dubini od 10 metara iskopan podrum sa zaštitom od radijacije.

Ovdje se radi o EU projektu koji ima poseban nadzor i od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Oni su, kako doznajemo,  upoznati s problemom s izvođačem radova na gradilištu zadarske bolnice.    Zadarska bolnica je dobila nepovratnih 50 milijuna kuna i to je prvi i najveći EU projekt za koji je početna konferencija održana 13. srpnja 2017.

 Završetak radova na zgradi od 3 811 metara četvornih bio je predviđen u studenom 2020. godine.