Predsjednica MO Ist Josipa Kozulić zatražila je od Zadarske županije ukidanje lovišta na otocima Ist i Škarda te uklanjanje divljih svinja s otoka. Ovaj problem, ističe, iz godine u godinu kulminira i remeti sigurnost mještana, u koje se opravdano uvukao nemir i strah od boravka na otvorenom. Pročelnik Daniel Segarić odgovorio joj je kako je lovište ustanovljeno 1996. godine, te kako nisu utvrđene nepravilnosti na koje se Kozulić poziva.

- Bez našeg pristanka, bez upozorenja i znanja formirano je zajedničko lovište lst- Škarda na našim malim otocima, iako ne udovoljavaju uvjetima iz Zakona o lovstvu, koji u članku 11. zabranjuje ustanovljavanje lovišta na javnim cestama i drugim javnim površinama. Naši otoci su specifični, primjerice kuće, glavne ceste i sva druga infrastruktura na Istu „našle" su se usred lovišta, ne postoje ograde na granicama lovišta, granice nisu vidljive niti su vidljivo obilježene. Osim toga, velika većina parcela na našim otocima su u privatnom vlasništvu, pa su ipak kao takve uvrštene unutar granica lovišta, bez suglasnosti vlasnika. Pitamo se je li Ustavom dozvoljeno zadirati u privatno vlasništvo?

Kozulić kaže kako za vrijeme lova, budući da nema fizičkih granica lovišta, može doći do ranjavanja mještana.

- Suprotno članku 52. navedenog Zakona uvedena je od strane koncesionara nova vrsta neautohtone divljači, a to je divlja svinja, čime je automatski poremećena prirodna ravnoteža. U povijesti življenja na otoku divlja svinja nije primijećena. Kako nemaju prirodnog neprijatelja, veoma se brzo rasprostranila i udomaćila. Sad imamo situaciju da noću oko naših kuća lutaju divlje svinje u potrazi za vodom i hranom te ugrožavaju i onako težak život na otocima. To se posebice dešava u ljetnom periodu, kada u našem mjestu boravi mnogo turista. Životinje su prepuštene same sebi, iako je Zakonom o lovstvu to nedopustivo. Neki od primjeraka su stvarno zastrašujući, ističe Kozulić, koja stoga moli da se poništi odluka o formiranju lovišta i osigura preseljenje divljih svinja.

Županijski pročelnik Daniel Segarić rekao je kako je nakon prigovora obavljen sastanak s lovnim inspektorom, koji je rekao kako u redovnim kontrolama u lovištu nisu uočene nikakve nepravilnosti ni povrede Zakona o lovstvu. Obavit će se i razgovor s lovozakupnikom o pojačanim aktivnostima odstrela divljih svinja.

- Svjesni smo problema s divljim svinjama s kojima se otočani suočavaju, no isto stanje je nažalost gotovo na svim jadranskim otocima, što naravno ne umanjuje vaš problem. U dopisu navodite da je divlja svinja namjerno unesena od strane koncesionara, pa ukoliko imate dokaza i nekih konkretnih saznanja o tome molimo vas da nam ih dostavite kako bismo postupili prema nadležnoj inspekciji. Izlučivanje alohtone divljači na otocima je vrlo zahtjevan posao koji se ne može riješiti preko noći zbog više razloga. Jedan od ključnih razloga povećanja populacije divlje svinje su povoljni uvjeti za njezinu reprodukciju klima, stanište i hrana koje imaju na otoku na pretek (žirevi, gomolji, šumski proizvodi, malim sisavcima ličinkama, kukci), kao i mogućnost da prelaze s jednog otoka na drugi u potrazi za hranom, odgovorio joj je Segarić.