Lanzarote na Kanarskim otocima mjesto je posljednje kvalifikacijske jedriličarske regate za sudjelovanja na Olimpijskim igrama u Japanu. Posljednju vizu za Tokio tražit će isključivo europske posade u tri olimpijske klase. Među njima su dvije zadarske.

U klasi 49erFX za plasman na OI jedrit će posada Enia Ninčević i Mihaela Zjena De Micheli-Vitturi iz JK Uskoka. Enia Ninčević, olimpijka iz klase 470 u Londonu 2012., koju je ozljeda prošle flokistice zaustavila na putu za OI u Rio de Janerio, od 2018. godine olimpijsku normu hvata s Mihaela Zjena De Micheli-Vitturi.

Njezina sestra Marija Anđela De Micheli-Vitturi flokistica je osvajaču zlatna olimpijske medalje Igoru Mareniću u jednoj od najtežih olimpijskih klasa Nacra 17.
Anđela i Igor, mješovita posada JK sv. Krševana nema puno iskustva a ni zajedničkog jedrenja, ali imaju naknadnu priliku za Tokio.

Treća zadarska posada Šime i Mihovil Fantela još su 2018. na SP u danskom Aarhusu, kada su postali i svjetski prvaci klase 49er i osigurali svoje mjesto na Olimpijadi.

Sve tri zadarske posade već su duže vremena na pripremama u Lanzarotu do kojeg je s opremom trebalo putovati pet dana.

Važna i odlučujuća regata na kojoj će biti i izbornik HJS-a Edo Fantela te međunarodni sudac Neven Baran, uz fizioterapeuta Damira Burčula, jedri se od nedjelje do petka, 26. ožujka. Nadamo se da će među zadarskim jedriličarima "uskrsnuti" novi putnici za Tokio.

Enia i Michaela s trenerom Karlom Krpeljevićem

U Lanzarotu je i Uskokov olimpijac Petar Cupać ali u ulozi trenera jedne belgijske posade.